Fresh Mushrooms

Na sběr hub se vyplatí vyrazit v chladnějších dnech. Budou méně červivé

Houbařská sezóna je již v plném proudu, proto je důležité znát správný čas sběru. Houby můžete použít na přípravu chutné polévky nebo je usušit a uložit například do vánoční zelňačky. Pokud však chcete mít jiné než červivé houby, dejte si na tento faktor pozor.

Plný koš, ale žádná úroda

Počasí v poslední době přispělo k růstu mnoha hub. Můžete narazit na mnoho zajímavých a velkých exemplářů, ale velká část z nich může být červivá. Jedna nadšenkyně do houbaření se podělila o své postřehy a prozradila, že se po posledním výletu vrátila domů spokojená s košíkem plným hub. Bohužel když si začala houby prohlížet, zjistila, že většinu z nich je třeba vyhodit.

Někteří zkušení houbaři hlásí, že letos na podzim je mimořádně mnoho červivých hub. Důvodem jsou červi v houbách, kteří jsou důsledkem teplejších dnů. Vyšší teploty způsobují rychlý vývoj larev hmyzu žijících v plodnicích hub. Tomuto jevu se nejlépe čelí mrazem.

Zdroj obrázku: Freepik

Nižší teplota, méně červů

Chladnější teploty znamenají nejen pomalejší růst plodnic, ale také menší konkurenci hmyzu. Zejména pokud již nastaly podzimní mrazy, množství červivých hub se výrazně snižuje. Na toto téma hovořil také mykolog z Lodžské univerzity. Upozornil, že intenzita napadení houbami hmyzem závisí na mnoha faktorech.

Hmyz má různé vývojové cykly, hodně závisí také na počasí, teplotě a vlhkosti. Houby jsou citlivé na povětrnostní podmínky, vysoké teploty jim neprospívají, potřebují vlhkost. Podle odborníka nelze vzhledem k proměnlivému počasí zcela předpovědět, zda bude letošní podzimní houbařská sezóna úspěšná. Pokud však nechcete skončit houbaření s košíkem plným červů, bude lepší počkat na chladnější dny.

Zdroj: https://foragedfoods.co.uk/when-is-the-best-time-to-go-mushroom-foraging/