Various Sliced Dried Mushrooms Plate

Správný postup, jak usušit nasbírané houby v troubě

Houbaření je velice rozšířený koníček v České republice, a nejen zde. Jedná se o činnost, která je odpočinková, pročistí vám hlavu, naberete energii ze samotného lesa a užijete si trochu klidu. Zalije vás také velké množství dopaminu, když se vracíte s plnými košíky hub. Použít je můžete do omáček, polévek nebo ke smažení, například bedly. Po návratu z lesa domů je důležitá jejich očista a následné usušení nebo zamrazení.

Příprava hub před sušením

Tím, že posbíráte houby, práce nekončí, právě naopak vás čeká to nejdůležitější. Po příchodu domů si nachystejte noviny nebo jiný savý materiál na zem nebo stůl. Na noviny či papírové utěrky položte nasbírané houby, aby nasákly vlhkost. Po několika hodinách se vrhněte na čištění hub. Nepoužívejte vodu, ale kartáček nebo nožík. Po dokončení čisticího procesu nakrájejte houby na menší kousky. Menší kousky rozřízněte na polovinu.

Sušení v troubě

Nejlepších výsledků sušení dosáhneme v troubě s použitím horkého vzduchu. Využít tak můžete až tři úrovně trouby a doporučuje se nechat pootevřená dvířka během sušení. Doporučuje se sušit houby při 50 °C, při nižší teplotě se prodlužuje celý proces, u vyšší teploty hrozí přesušení a vznik plísní. Doporučená doba sušení se pohybuje okolo osmi hodin. Celý proces však lze rozdělit do dvou dnů, druhý den je vhodný ke kontrole, zda nejsou houby vysušené.

Správně vysušená houba vykazuje známky pružnosti, zlomí se až vlivem silného ohnutí. Vyznačuje se také světlou barvou a příjemnou vůní. Nedosušená houba se nedá zlomit, naopak přesušená se zlomí téměř ihned.

Zdroj obrázku: Freepik

Shrnutí postupu

Sušení hub je nejdůležitějším procesem, proto si celý postup shrneme ještě jednou. Dodržením postupu budete mít jistotu, že budou houby v pořádku. Postupujte tedy následovně:

  • připravte houby k sušení,
  • houby položte na gril nebo speciální síť na sušení,
  • skládejte houby tak, aby se vzájemně nedotýkaly,
  • sušte houby asi 8 hodin,
  • houby jednou za hodinu obraťte, aby se rovnoměrně odpařovala vlhkost.
Zdroj: https://thewoksoflife.com/dried-mushrooms/