Spoiled Fresh Tomato Crop Damage Due Weather Disease Pests Selective Focus

Plesnivou potravinu nestačí odkrojit, napadený bývá celý produkt

Plíseň na ovoci, zelenině a jiných produktech je pro některé lidi znamením, že mají potravinu vyhodit. Jiní naopak praktikují to, že se snaží postiženou část odříznout.

Plísně na potravinách

Rostou ve formě mnohobuněčných vláken, která se nazývají hyfy. Plísně jsou rozšířené ve všech prostředích. Mezi jejich typické vlastnosti se řadí především rychlý růst. Nejideálnější podmínky jsou pro ně vlhko a vysoké teploty. Nesprávné skladování potravin tak podporuje plísně v jejich růstu.

Proč není vhodné plíseň odříznout

Patrná je většinou jen na jednom místě, a tak někoho může napadnout plesnivou část jednoduše odříznout. Odstraněním viditelné části není problém vyřešen. Plíseň totiž pomocí svých vláken proniká hluboko do produktu. Ještě ke všemu produkuje mykotoxiny, které jsou zdraví škodlivé.

Právě toxiny jsou důvod, proč by se měly potraviny napadené plísní vyhodit. Jsou zodpovědné za alergie, infekce a onemocnění dýchacích cest, stejně tak mohou vést ke vředům a onemocněním jater. Konzumace potravin s odříznutou plísní může vést k otravě mykotoxiny.

Zdroj obrázku: Freepik

Projevy otravy mykotoxiny

Tento problém se často objevuje po požití potraviny s plísní, otrávit se je však možné i vdechnutím. Rizikový je proto pobyt ve vlhkých a plesnivých prostorách.

Nelze obecně říci, jak se otrava bude projevovat. Velmi záleží na druhu toxinu a jeho množství. Krajním případem může být až smrt. Mezi nejčastější příznaky však patří problémy trávicího systému, únava, apatie, problémy s pamětí a koncentrací až ztráta vědomí. Mykotoxiny jsou také karcinogenní. Při otravě plísní je dobré vyhledat lékaře.

Otravě lze předejít

Klíčovým prvkem prevence je vyhazování plesnivých potravin. Ani tepelná úprava toxiny nezničí. Ne vždy se na potravině objeví typický povlak. Je proto dobré potraviny rozříznout a zkontrolovat i zevnitř, zejména zeleninu a ovoce.

Dále je důležité správně potraviny skladovat. Dodržujte doporučení výrobce a nezapomeňte čistit lednici. Také nenechávejte výrobky a pokrmy otevřené.

Zdroj: https://www.fsis.usda.gov/food-safety/safe-food-handling-and-preparation/food-safety-basics/molds-food-are-they-dangerous, https://sciencing.com/uses-aspergillus-niger-6849868.html, https://www.healthline.com/health/how-much-mold-exposure-is-harmful, https://www.webmd.com/food-recipes/food-poisoning/what-are-mycotoxins, https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/mycotoxins