Diet 695723 1920 (3)

Vyřazení lepku může váhu upravit, odborníci to ale nevidí tak jednoduše

Ačkoliv nemusíte patřit mezi ty, kteří jsou alergičtí na lepek, jistě jste se s tímto pojmem již setkali. Věděli byste ale, co lepek vlastně je? Říká se mu také gluten a jedná se o kombinaci dvou bílkovin, a to   

  • gluteninu,
  • gliadinu.

Lepek se vyskytuje zejména v některých druzích obilovin, hlavně v pšenici, ječmenu a žitě. Největší obsah lepku má pšenice, a proto se často stává, že je obtížně stravitelná i pro osoby, které alergií na lepek netrpí. A jak se lepek projevuje navenek? Když upečete koláč z mouky obsahující lepek, je zaručeno, že těsto bude pružné a výsledný koláč bude jako obláček. Kvalita těsta a také výsledku pečení stoupá s obsahem lepku.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Lepek a celiakie

Člověk trpící celiakií neboli alergií na lepek má oproti zdravé osobě tu nevýhodu, že jeho trávicí systém nedokáže provádět stejné procesy, což může vyvolat záněty. Ty poté způsobují úbytek střevních buněk a další zanícení. Nelze však říct, že by projevy tohoto onemocnění byly u všech nemocných stejné.

V dnešní době je na trhu naštěstí celá řada produktů, které lepek zaručené neobsahují, takže situace se pro celiaky neustále průběžně zlepšuje.

Vynechání lepku osobou, která na něj není alergická

Každé době vévodí jiný dietní styl a například vedle moderní paleo diety nebo raw stravy se do popředí dostává také stravovací režim, který omezuje právě konzumaci lepku. Má se totiž chybně za to, že lepek je jednou z příčin obezity. 

Redukční efekt takto zvolené stravy není způsobem úbytkem lepku, ale skutečností, že minimalizací konzumace potravin, které jej obsahují, dochází také k razantnímu snížení příjmu zejména bílé mouky.

Lidé, kteří se takto stravují, obvykle zcela vynechají pečivo a také výše uvedené druhy obilovin, které nahradí jinými, vhodnými druhy a také divokou rýží. Díky vyváženější stravě se zoptimalizuje také střevní systém, a to zejména díky střevním bakteriím, které stojí za lepším trávením tuků a za zvýšenou konzumací vlákniny.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Jsou celiaci hubenější než ti, kteří alergií netrpí?

Jedna z českých lékařek, specializovaných na gastroenterologii, porovnávala obě skupiny pacientů, s alergií na lepek i bez ní, a došla k zajímavému závěru. Z hlediska postavy a vyvíjené fyzické aktivity nejsou mezi těmito skupinami žádné markantní rozdíly.

Pokud jde o potíže s přílišnou hmotností a zásobami tuku, týkají se více než poloviny celiaků. Vzácné u nich nejsou ani návazné metabolické nebo kardiovaskulární choroby. Je totiž třeba dát pozor na to, že řada bezlepkových výrobků je vysoce kalorická, například nápoje, sušenky a tyčinky.