Červen patří vonným bylinám, které můžeme sklízet právě nyní
Naše země je známá svou rozmanitou a úrodnou krajinou, která poskytuje dokonalé prostředí pro rozkvět bohaté škály bylin. S příchodem června odhaluje štědrost přírody řada aromatických a léčivých bylin, které jsou zralé ke sklizni. V tomto článku se ponoříme do tajů bylin, kterým se v této sezóně u nás daří, a prozkoumáme jejich pěstitelské techniky i kulinářské a léčebné využití.
Meduňka lékařská
Meduňka je se svou osvěžující citrusovou vůní oblíbenou bylinkou. Daří se jí v mírném klimatu a je známá pro své uklidňující vlastnosti. Pěstujte meduňku v dobře odvodněné půdě a odmění se vám svěžími, živými listy. Vychutnejte si její osvěžující chuť přidáním do letních salátů, bylinkových čajů nebo domácích limonád.
Heřmánek pravý
Heřmánek, jemná bylinka s květy podobnými kopretinám, bohatě kvete v červnu. Je ceněn pro své zklidňující vlastnosti. Chcete-li pěstovat heřmánek, zajistěte mu plné slunce a dobře odvodněnou půdu. Sklízejte květy, když jsou úplně otevřené, a sušte je na aromatické čajové směsi nebo je použijte jako přísadu do přírodních přípravků péče o pleť.
Šalvěj lékařská
Šalvěj, stálezelená bylina, je základem mnoha lahodných receptů. Daří se jí v teplém klimatu a lze ji pěstovat v nádobách nebo přímo na zahradě. Aromatické listy šalvěje jsou fantastickým doplňkem ke grilovaným masům, nádivkám a těstovinám. Šalvějový čaj je navíc známý pro své příznivé účinky na trávení a celkovou pohodu.
Kopr vonný
Kopr je se svým péřovitým olistěním a výraznou chutí velmi oblíbený v české kuchyni. Preferuje plné slunce a úrodnou, dobře odvodněnou půdu. Listy kopru jsou fantastickým doplňkem letních salátů, pokrmů z mořských plodů a okurky. Semena lze použít k výrobě koprových nálevů nebo je lze vyluhovat do octů a olejů.
Kopřiva dvoudomá
Navzdory žahavosti je kopřiva cennou bylinkou, které se daří v místních bohatých půdách. Je nabitá základními živinami a je známá pro své detoxikační a protizánětlivé vlastnosti. Mladé listy kopřivy sklízejte na začátku června v rukavicích a blanšírujte je, než je přidáte do polévek, pesta nebo bylinkových nálevů.
Zdroj: https://www.hackneyherbal.com/blog/2018/6/9/herbs-in-june, https://www.mountsinai.org/health-library/herb/lemon-balm, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2995283/, https://www.webmd.com/diet/health-benefits-sage, https://www.britannica.com/plant/dill, https://www.medicalnewstoday.com/articles/325244