Bowl With Rice Towel Spoons Wooden Surface

Červená rýže dodá pokrmům netradiční vzhled i chuť. Pro zdraví je přínosnější než bílá varianta

Červená rýže není v naší zemi moc populární. To je bohužel velká škoda, protože kvůli svým zdravotním výhodám by se měla na našich talířích objevovat co nejčastěji. Mohou ji konzumovat i lidé s různými zdravotními problémy, protože je lehce stravitelná, ale stále bohatá na živiny.

Vlastnosti červené rýže

Červená rýže ve srovnání s bílými druhy tohoto zrna obsahuje větší množství živin a vlákniny. Zahrnuje mimo jiné vitamíny B a minerály, jako je hořčík, mangan a železo. Kromě toho obsahuje také antioxidanty, které pomáhají zmírňovat zánět, chrání krevní cévy a také příznivě ovlivňují zrak. Poskytuje tělu mnoho cenných složek, účinně snižuje hladinu cholesterolu.

Kromě toho podporuje fungování oběhového systému, zabraňuje ateroskleróze a koronární arteriální chorobě, jakož i snižuje riziko infarktu. Neobvyklá odrůda rýže má také pozitivní vliv na regulaci útrob. Účinkuje proti rakovině, zpomaluje stárnutí pokožky a zabraňuje rozvoji osteoporózy. Červená rýže snižuje riziko cukrovky a obezity. Také obohatí jídla zajímavou barvou a chutí. Doporučuje se zejména lidem, kteří chtějí snížit tělesnou hmotnost, cholesterol nebo se jen zdravě stravovat.

Zdroj obrázku: Freepik

Příprava červené rýže

Červená rýže je obzvláště populární v jihovýchodní Asii, hlavně v Thajsku a na Filipínách. Červenou rýži můžete v kuchyni používat stejně jako rýži s jinou barvou. Příprava červené rýže bude trvat o něco déle než příprava oblíbené bílé odrůdy. Proto je dobré rýži před vařením namočit alespoň na dvě tři hodiny do vody a nechat odstát.

Díky tomuto kroku můžete zkrátit vaření rýže až o 30–40 minut. Následně rýži vylijte, opláchněte vodou a začněte vařit vámi preferovaným způsobem. Velkou výhodou je použití rýžovaru, který vám připraví dokonalou rýži, a vy se nemusíte bát její přípravy. Samozřejmě záleží také na typu připravovaného jídla.

Zdroj: https://naturallyyours.in/blogs/blog/red-rice