Blueberry Ice Cream Scoops With Waffle Black Background

Lehké a lahodné sváteční dezerty, které si zamilujete

Zdravé sváteční dezerty mohou být chutné a zároveň prospěšné pro vaše zdraví. Zde máte několik receptů na takové dezerty, které potěší vaše chuťové buňky a nepřidají zbytečné kalorie.

1. Ovesné sušenky s jabky a skořicí:

Ingredience:

  • 2 šálky ovesných vloček
  • 1/2 šálku jablek nastrouhaných na jemném struhadle
  • 1/4 šálku medu
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 šálku rozinek (nepovinné)

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 180°C a připravte plech s pečícím papírem.
  2. V míse smíchejte ovesné vločky, nastrouhaná jabka, med, skořici a sůl. Přidejte rozinky, pokud máte rádi.
  3. Formujte těsto do malých sušenek na plechu a lehce je stlačte.
  4. Pečte 15-20 minut, dokud nejsou sušenky zlatě hnědé.
  5. Nechte sušenky vychladnout před podáváním.

2. Avokádový čokoládový puding:

Ingredience:

  • 2 avokáda
  • 1/2 šálku kakaa
  • 1/4 šálku medu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/4 šálku mandlového mléka

Postup:

  1. V mixéru smíchejte avokádo, kakao, med, vanilkový extrakt a mandlové mléko, dokud nevznikne hladká konzistence.
  2. Přeneste do mističek a nechte v lednici alespoň hodinu nebo déle.
  3. Před podáváním můžete ozdobit čerstvým ovocem nebo oříšky.
Chia Pudding With Fresh Berries Nuts Mint Glass Ealthy Breakfast
Zdroj obrázku: Freepik

3. Jogurtová zmrzlina s borůvkami:

Ingredience:

  • 2 šálky bílého jogurtu (bez cukru)
  • 2 šálky čerstvých borůvek
  • 2 lžíce medu nebo javorového sirupu
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Postup:

  1. V mixéru smíchejte jogurt, borůvky, med (nebo javorový sirup) a vanilkový extrakt, dokud nevznikne hladká směs.
  2. Přeneste do nádoby na zmrzlinu a mražte 4-6 hodin, nebo dokud zmrzlina nepřijme tuhou konzistenci.
  3. Před podáváním nechte zmrzlinu chvíli povolit.

4. Tvarohová vánoční buchta:

Ingredience:

  • 500 g tvarohu
  • 4 lžíce medu nebo javorového sirupu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžička citronové kůry
  • 4 vajíčka
  • 1/2 šálku ovesných vloček
  • 1/2 šálku jahod nebo malin (čerstvých nebo mražených)

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 180°C a připravte formu na pečení.
  2. V míse smíchejte tvaroh, med (nebo javorový sirup), vanilkový extrakt, citronovou kůru a vajíčka.
  3. Přidejte ovesné vločky a míchejte dohromady.
  4. Přelijte směs do formy na pečení a posypte jahodami nebo malinami.
  5. Pečte 30-35 minut, dokud buchta nezíská zlatě hnědou barvu.
  6. Nechte vychladnout a krájejte na porce.

Tyto zdravé sváteční dezerty vám umožní sladit své chuťové buňky, aniž byste museli spoléhat na nadměrné množství cukru a tuku. Můžete je připravit pro svou rodinu a přátele a těšit se na chutné a zdravé sváteční pokrmy.

Zdroj: https://www.bbcgoodfood.com/recipes/collection/festive-dessert-recipes