Lehké a lahodné sváteční dezerty, které si zamilujete
Zdravé sváteční dezerty mohou být chutné a zároveň prospěšné pro vaše zdraví. Zde máte několik receptů na takové dezerty, které potěší vaše chuťové buňky a nepřidají zbytečné kalorie.
1. Ovesné sušenky s jabky a skořicí:
Ingredience:
- 2 šálky ovesných vloček
- 1/2 šálku jablek nastrouhaných na jemném struhadle
- 1/4 šálku medu
- 1 lžička skořice
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 šálku rozinek (nepovinné)
Postup:
- Předehřejte troubu na 180°C a připravte plech s pečícím papírem.
- V míse smíchejte ovesné vločky, nastrouhaná jabka, med, skořici a sůl. Přidejte rozinky, pokud máte rádi.
- Formujte těsto do malých sušenek na plechu a lehce je stlačte.
- Pečte 15-20 minut, dokud nejsou sušenky zlatě hnědé.
- Nechte sušenky vychladnout před podáváním.
2. Avokádový čokoládový puding:
Ingredience:
- 2 avokáda
- 1/2 šálku kakaa
- 1/4 šálku medu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/4 šálku mandlového mléka
Postup:
- V mixéru smíchejte avokádo, kakao, med, vanilkový extrakt a mandlové mléko, dokud nevznikne hladká konzistence.
- Přeneste do mističek a nechte v lednici alespoň hodinu nebo déle.
- Před podáváním můžete ozdobit čerstvým ovocem nebo oříšky.
3. Jogurtová zmrzlina s borůvkami:
Ingredience:
- 2 šálky bílého jogurtu (bez cukru)
- 2 šálky čerstvých borůvek
- 2 lžíce medu nebo javorového sirupu
- 1 lžička vanilkového extraktu
Postup:
- V mixéru smíchejte jogurt, borůvky, med (nebo javorový sirup) a vanilkový extrakt, dokud nevznikne hladká směs.
- Přeneste do nádoby na zmrzlinu a mražte 4-6 hodin, nebo dokud zmrzlina nepřijme tuhou konzistenci.
- Před podáváním nechte zmrzlinu chvíli povolit.
4. Tvarohová vánoční buchta:
Ingredience:
- 500 g tvarohu
- 4 lžíce medu nebo javorového sirupu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžička citronové kůry
- 4 vajíčka
- 1/2 šálku ovesných vloček
- 1/2 šálku jahod nebo malin (čerstvých nebo mražených)
Postup:
- Předehřejte troubu na 180°C a připravte formu na pečení.
- V míse smíchejte tvaroh, med (nebo javorový sirup), vanilkový extrakt, citronovou kůru a vajíčka.
- Přidejte ovesné vločky a míchejte dohromady.
- Přelijte směs do formy na pečení a posypte jahodami nebo malinami.
- Pečte 30-35 minut, dokud buchta nezíská zlatě hnědou barvu.
- Nechte vychladnout a krájejte na porce.
Tyto zdravé sváteční dezerty vám umožní sladit své chuťové buňky, aniž byste museli spoléhat na nadměrné množství cukru a tuku. Můžete je připravit pro svou rodinu a přátele a těšit se na chutné a zdravé sváteční pokrmy.
Zdroj: https://www.bbcgoodfood.com/recipes/collection/festive-dessert-recipes