No Bake Cheesecake With Fresh Strawberries Summer Dessert Selective Focus Copy Space

„Jinak než s dortem do dětí ovoce a mléčné výrobky nedostanu.“ Nepečený cheesecake pomáhá s vyváženou stravou

Kdo má děti, ten moc dobře ví, že zajistit jim správnou, vyváženou a pestrou stravu, není nic jednoduchého. Jakmile objeví chutě nezdravého jídla, začnou ho aktivně vyhledávat. A to jak ze segmentu sladkých pochutin a nápojů, tak ze segmentu různých slaných dobrůtek. Když jim chci dát mléčné výrobky, nebo třeba ovoce, je to celkem problém. Samotné si to nevezmou. Tak musím improvizovat a něco jim „upéct“.

Proč jíst ovoce a mléčné výrobky?

Každé malé dítě ví, že ovoce, ale i mléčné výrobky nesmí v jídelníčku chybět. Je mnoho benefitů, které tato kombinace přinese. Pokud vaše děti, stejně jako ty moje obojí odmítají, zkuste fintu a připravte jim cheesecake. Díky tomu do jejich těla dostanete to, co potřebujete.

Ovoce:

  1. Vitamíny a minerály: Ovoce je bohaté na mnoho esenciálních vitamínů a minerálů, včetně vitamínu C, draslíku a folátu.

  2. Dietní vláknina: Mnoho ovoce obsahuje vlákninu, která podporuje zdravou trávicí funkci, pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi a může snížit riziko některých chronických onemocnění.

  3. Antioxidanty: Ovoce obsahuje antioxidanty, jako jsou flavonoidy, karotenoidy a vitamín C, které mohou pomoci chránit tělo před škodlivými volnými radikály.

  4. Hydratace: Mnoho ovoce, například melouny nebo pomeranče, má vysoký obsah vody, což může pomoci hydratovat tělo.

  5. Nízký obsah kalorií: Většina ovoce má nízký obsah kalorií v porovnání s objemem, což je činí dobrým výběrem pro ty, kteří chtějí kontrolovat svou hmotnost.

Mléčné výrobky:

  1. Bílkoviny: Mléčné výrobky jsou významným zdrojem vysoce kvalitních bílkovin, které jsou nezbytné pro růst, opravu tělesných tkání a výrobu enzymů.

  2. Kalcium: Jsou jedním z hlavních zdrojů vápníku, který je nezbytný pro zdravé kosti a zuby.

  3. Vitamin D: Některé mléčné výrobky jsou obohaceny o vitamin D, což je důležité pro vstřebávání vápníku a podporu kostního zdraví.

  4. Další vitamíny a minerály: Mléčné výrobky mohou obsahovat další živiny, jako je fosfor, vitamin B12, riboflavin a zinek.

  5. Probiotika: Některé fermentované mléčné výrobky, jako je jogurt nebo kefír, obsahují živé kultury bakterií, které mohou podporovat zdraví střev a imunitní funkci.

cheesecake-1578691_1920
Zdroj obrázku: Pixabay

Nejjemnější cheesecake ze smetanového sýra mascarpone doplněný o čerstvé jahody ze zahrádky je to jediné, co přes nejen léto opravdu potřebujete. Pokud zrovna nemáte po ruce jahody, můžete použít jakékoliv jiné sezónní ovoce, jako je rybíz, maliny či ostružiny. Tak to dělám pravidelně, vždy když potřebuji do svých dětí „nacpat“ nějaké to čerstvé ovoce, které by si jinak nevzali. A co potřebuji?

Ingredience:

  • Smetanový sýr mascarpone – 200 g,
  • tučná smetana – 200 g,
  • jahody – 200 g,
  • máslo – 250 g,
  • cukr – ¾ hrnku,
  • citronová šťáva – 1 lžíce,
  • citronová kůra z ½ citrónu,
  • želatina – 3 plátky,
  • sušenky – 100 g,
  • moučkový cukr – 1 lžíce,
  • lístky čerstvé máty na ozdobu.

Návod na přípravu:

Sušenky rozdrťte na malé kousky a ty semelte v mixéru najemno. V mikrovlnné troubě nebo ve vodní lázni na kamnech rozpusťte máslo a nalijte ho k sušenkové drti. Důkladně promíchejte a výslednou hmotu napěchujte do kulaté dortové formy (o průměru 18 cm) vyložené pečicím papírem. Sušenkový korpus prsty dobře stlačte a vložte na půl hodiny do lednice ztuhnout.

Želatinové plátky namočte do studené vody. Mascarpone vyklopte do mísy, přidejte cukr a vyšlehejte elektrickým šlehačem do nadýchaného krému. Přidejte šťávu a kůru z citrónu a jemně promíchejte. Želatinu sceďte a v malém kastrůlku rozpusťte spolu se třemi lžícemi smetany. Tuto směs nalijte do zbytku krému a dobře promíchejte.

Šlehačku vyšlehejte elektrickým šlehačem do pevné pěny a tu jemně špachtlí vmíchejte do želatinou natužené směsi z mascarpone.

Jahody odstopkujte, umyjte a osušte. Pokrájejte na menší kousky a vmíchejte jejich část do smetanového krému. Ten pak promíchejte a navršte jej do dortové formy na sušenkový korpus. Dobře uhlaďte povrch a vraťte do lednice na další 2 hodiny ztuhnout. Po první hodině v lednici dort na chvilku vyndejte, ozdobte jeho povrch zbylými jahodami a vraťte zpátky do lednice.

Před podáváním dort naporcujte, zasypejte práškovým cukrem a ozdobte lístkem čerstvé máty.

Dobrou chuť.

Zdroj: Autorský text,