Malá, ale nepřekonatelná: lněná semínka zharmonizují celý organismus, vypořádají se i s cholesterolem
K čemu slouží titěrná semínka lnu setého? Jsou sice malá velikostí, ale vlastnostmi přesahují i největší plody. Jsou pokladnicí blahodárných látek, které pozitivně působí na trávicí systém a na stav střev. Jsou také prostředkem k hubnutí nebo možností, jak regulovat vysoký krevní tlak. Jaké jsou další výhody konzumace lněných semínek a jak se vlastně jedí?
Známá už ve starověkém Egyptě
Drobounká semínka zlatavé nebo hnědé barvy nejsou v přírodní medicíně žádnou novinkou, o jeho prospěšnosti už věděli ve starověkém Egyptě nebo Číně. Dnes se používají v gastronomii nebo při výrobě kosmetiky či domácích prostředků pro zkrášlení. Jejich výhodou je regenerační schopnost, což ocení všichni se suchou kůží nebo lámavými vlasy. Z lněných semínek se lisuje taktéž olej za studena, který si uchovává cenné živiny, používá se zejména ve studené kuchyni.
Semínka s obsahem omega-3 mastných kyselin
Proč sáhnout po lněných semínkách? Především jsou zásobárnou blahodárných látek, vitamínů E a skupiny B, minerálů, jako jsou vápník, hořčík, železo, mangan, fosfor, draslík nebo zinek. Vynikají rovněž obsahem omega-3 mastných kyselin, které pomáhají regulovat špatný cholesterol a harmonizovat krevní tlak. Jsou zdrojem vlákniny, která je základem pro zdravá střeva a fungování trávicí soustavy. Fungují výtečně pro detoxikaci organismu a jsou pomocníkem při hubnutí.
Jak konzumovat lněné semínko
Lněná semínka se mohou vařit, v tom případě se nasype jedna polévková lžíce do sklenice vody a 15 minut se povaří na mírném ohni, poté se scedí a vychlazený roztok se může pít. Dvě lžíce lněných semínek se mohou také zalít sklenkou horké vody a po hodině se může nálev vypít. Drcená semínka se mohou přidávat do ranních kaší s ovocem nebo do jogurtu, chutnají skvěle též v zeleninových salátech nebo v polévkách. Denní dávka lněných semínek nesmí překročit čtyři polévkové lžíce, mohlo by dojít k zácpě, k bolestem břicha nebo k nadměrnému nadýmání.
Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-flaxseeds