Na kompost nepatří všechen kuchyňský odpad ani některé rostliny
Domácí kompost je skvělá věc. Jeho založení není nijak složité a můžete mít přírodní hnojivo na vlastní zahradě. Musíte si jen dávat pozor na to, co do kompostu dáváte. Existuje mnoho věcí, které tam rozhodně nepatří. Dávat byste tam měli pouze rostlinné materiály. Jedinou výjimkou jsou vaječné skořápky, které dodávají do kompostu hodně vápníku.
Maso, ryby a kosti
Rozhodně do svého hnojiva nepřidávejte žádné maso, odřezky, kosti nebo ryby. Kosti se tam stejně nerozloží a všechno ostatní bude jen lákat divoká zvířata. Navíc tím kompost naprosto zničíte a nebudete ho moci použít jako hnojivo pro své rostliny.
Mléčné výrobky
Stejně jsou na tom také mléčné výrobky, které jednoduše na toto místo nepatří. Přitahují mnoho škůdců a způsobí velmi nepříjemný zápach, protože se velmi rychle zkazí. Jestli je musíte vyhodit, dejte je jednoduše do komunálního odpadu. Nic jiného s nimi udělat nemůžete.
Tuky a oleje
Všechny tuky a oleje způsobí potíže s rozkladem ostatních materiálů, které tam máte. Navíc celé místo hodně znečistí, takže je raději vyhoďte někam jinam. Kompost rozhodně není náhradní odpadkový koš, a proto sem nesmíte dávat všechno, co vám zůstane v kuchyni.
Vajíčka
Syrová vejce jsou velmi nebezpečná a způsobí obrovský zápach. Navíc k vám přitáhnou zvířata ze širokého okolí. Vaječné skořápky klidně použít můžete, protože obsahují hodně vápníku. Díky tomu podpoříte rozklad rostlinného materiálu, ze kterého budete mít v budoucnosti hnojivo.
Nemocné rostliny
Plevel a nemocné rostliny nesmí být kompostovány, protože se mohou šířit rostliny i do zbytku zahrady. Jakmile hnojivo použijete na rostliny, mohou se nakazit od rostlin, které jste tam dali. Proto si dávejte pozor na to, co přesně dáváte na svůj kompost. Začněte s kompostováním, udělejte to správně a užijte si všechny výhody přírodního hnojiva zdarma.
Zdroj: https://www.cityofirving.org/619/Composting-Dos-and-Donts