2594

„O vaše pivo nemám zájem, mám s sebou vlastní. Přineste mi pouze sklenici,“ bylo žádáno při návštěvě restaurace

Nevidím problém v tom, přinést si do restaurace něco svého. Pokud budou obsluha či vedoucí vstřícní, vydělají na tom všichni. Já budu konzumovat to, co mi chutná, a oni získají peníze, aniž by museli něco prodávat. Bohužel, ne všude je tento postup zcela běžný. Nechápu proč.

S partnerkou jsme se rozhodli zajít do jedné nové restaurace na večeři. Slyšel jsem, že mají skvělou kuchyni, ale taky jsem věděl, že co se týče piva, nemají zrovna široký výběr. Já jsem velký milovník pivních speciálů, a tak jsem si pro jistotu vzal s sebou dvě lahve oblíbeného kousku z domu. V dané restauraci bohužel čepují jenom klasická, průměrná „europiva“. Ta už několik let úspěšně odmítám a ani v tomto případě nechci dělat výjimku. A pít něco nealkoholického jsem také nechtěl, měl jsem chuť na dobré pivo.

Když jsme dorazili, atmosféra byla příjemná, takže jsem se těšil na dobré jídlo. Po prolistování jídelního lístku jsme si oba vybrali a pak přišla na řadu otázka, co si dáme k pití. S klidem jsem číšníkovi řekl, ať nám přinese karafu s vodou a dále k tomu dvě prázdné pivní sklenice navíc, protože mám své vlastní pivo z domu. Že to, které zde čepují, není moje oblíbená ani preferovaná značka.

Číšník na to reagoval trochu zmateně a začal mi vysvětlovat, že v restauraci platí zákaz konzumace vlastních nápojů. Že to, co mám v plánu, rozhodně dělat nemohu. Ani u nich, ani kdekoliv jinde. Věděl jsem, že to může být problém, ale měl jsem připravený plán. „Chápu to,“ řekl jsem, „ale co kdybychom to vzali jako případ ‚korkovného‘? Víte, někde účtují poplatek za to, že si přinesete vlastní víno. Byl bych ochoten zaplatit podobný poplatek i za možnost vypít si své vlastní pivo.“

Číšník na chvíli váhal, ale pak přikývl a šel to probrat s manažerem. Když se vrátil, oznámil nám, že souhlasí s účtováním určitého poplatku. Byl jsem rád, že to vyřešili takhle slušně a bez problémů. Však také proč by ne. Přinést si vlastní víno do restaurace je dnes už bráno jako něco zcela běžného. Ale já s partnerkou moc vinaři nejsme, jsme spíše na to pivo. Tak proč bychom si nemohli přinést vlastní lahev speciálu, co nám chutná? A ani ten poplatek nakonec nebyl nijak vysoký, spíše symbolický, jako určité „náklady“ na nutnost umýt sklenice. No, třeba je to trochu poučí a změní značku piva nebo budou mít pro návštěvníky, jako jsem já, pár speciálů ve své lednici.

Zdroj: Autorský text, e-mailový příspěvek