Hawthorn 3649643 1280

Plevel, který v sobě skrývá úžasné účinky na lidské zdraví, a málokdo to ví

Hloh je dřevina, která roste opravdu všude. Vyznačuje se malými červenými plody kulatého tvaru. Kvete bílými nebo červenými květy, které vydávají intenzivní vůní. Koncem léta a na podzim je možné na hlohu sklízet velmi malé červené plody, které jsou sice jedlé, ale moc lidí o nich neví. Lze je použít k přípravě nejrůznějších pokrmů a mimo jiné mají také blahodárný vliv na naše zdraví. Na hloh by se proto nemělo zapomínat, začněte jej používat ve svůj prospěch i vy.

Konzumace plodů hlohu

Hloh je z drtivé většiny potravou pro zvěř. Málokdo ale ví, že je to ovoce velmi zdravé i pro lidi a měli bychom jej konzumovat. Je velkou škodou, že o něm moc lidí neví. Obsahuje mnoho vitaminů a látek, které lidské tělo potřebuje pro své zdraví. Hloh je totiž velmi bohatý na vitaminy A a C, minerály a antioxidanty. Díky tomu hloh pomáhá udržet v těle rovnováhu, zpomaluje stárnutí a čistí od škodlivin. Má ovšem svou specifickou chuť, která ne všem lahodí. Pokud vás konzumace syrových plodů neosloví, udělejte si z plodů výborný sladký džem.

Zdroj obrázku: Pixabay

Květy a listy hlohu

Velmi příznivé účinky na lidské zdraví nemají jen plody hlohu. Do našeho jídelníčku by se měly dostat i květy a listy, které obsahují další velmi prospěšné látky. Stejně jako plody obsahují vitamin C, navíc v nich najdeme také vitamin B, mají analgetické účinky a jsou protizánětlivé. Listy i květy mohou pomoci s celkovým zvýšením schopnosti imunitního sytému, kromě toho pomohou se stresem a únavou. Dále má hloh příznivý vliv na oběhovou soustavu lidského těla a vitaminy, které obsahuje, jsou dobré pro dobrý stav pokožky, vlasů i nehtů. Může být nápomocný také při potížích souvisejících s trávicím traktem, jako je zácpa, žaludeční nevolnost, bolest žaludku po jídle a také podporuje peristaltiku střev. Hloh má opravdu mnoho příznivých účinků na lidské tělo.