Daisy

Sedmikráska na talíři

Sedmikrásku chudobku známe jako drobnou květinku, která hojně roste prakticky kdekoli. Kvete dokonce po celý rok, protože jí nevadí teploty až do mínus patnácti stupňů. A co víc, obsahuje celou řadu léčivých látek, jejichž léčivý účinek na lidský organismus objevili a využívali lidoví léčitelé již dváno. Léčivou sílu sedmikrásek můžete vyzkoušet i sami. Není to vůbec složité. Stačí si květy nebo i listy sedmikrásky nasbírat a poté je dále využít. Ideální čas pro sběr je v období od jara do září, protože v tu dobu obsahuje nejvíce účinných látek.

By: Gabriel

Léčivé účinky sedmikrásky

Sedmikráska obsahuje saponiny, třísloviny, hořčiny, flavonoidy, minerální a slizové látky, organické kyseliny a vitamin C. Kombinace všech těchto složek pak při vnitřním užívání uvolňuje zahleněný kašel, pomáhá při poruchách trávení, kožních problémech a slouží i jako účinná bylinka při pročišťovacích kůrách, podobně jako kopřiva. Používá se například v homeopatii, a to v léčbě kožních vyrážek.

Jak ji využít

Čaj

Odvar ze sedmikrásky připravíme velice jednoduše. Lžičku sušených květů zalijeme asi čtvrt litrem vroucí vody a necháme 10 minut odstát. Poté odvar scedíme a můžeme popíjet v v množství až dva šálky denně. V této formě může odvar pomoci v případě odkašlávání při zahlenění, ale i při zažívacích obtížích, zánětech v dutině ústní.

Kožní maska

V případě potíží s kožními problémy, typicky při akné, je vhodná příprava kožní masky. Tu lze využít i jako masku na zklidnění a zjemnění pleti. Ta vznikne smícháním tří lžic sedmikrásového čaje, dvěma lžícemi otrub a jednou lžičkou medu. Měla by mít krémovou konzistenci, nanáší se na 15 minut a smývá se opatrně pomocí vlažné vody.

Konzumace za studena

Pojídat syrovou sedmikrásku vypadá možná trochu exoticky, nicméně na tom není nic závadného. Při konzumaci má jemnou, oříškovou chuť. Kromě toho svému tělu dodáte, vitamín C, draslík, vápník, hořčík, fosfor a železo. Nejvhodnější způsob konzumace spočívá v přimíchání do zeleninových salátů, různých pomazánek nebo polévek. Klasicky ji jde použít i k ozdobě chleba s máslem. Listy lze zužitkovat například k obohacení klasického špenátu, i ty jsou jedlé.