
Senioři potřebují výživný a zdravý jídelníček. Červené maso, sladkosti a nadbytek soli do něj nepatří
Strava pro seniory by měla být založena na výrobcích s vysokou výživnou hodnotou. Je to důležité z mnoha důvodů. S věkem potřebujeme méně kalorií, ale ne živin, proto není ve stravě seniora prostor pro bezcenné kalorické bomby a těžko stravitelné výrobky. Koneckonců, játra, střeva, žaludek a slinivka břišní v sedmé nebo osmé dekádě života již nefungují tak efektivně jako ve věku 20 let.
Červené maso, hlavně to mastné
Hovězí, vepřové, telecí, jehněčí a zvěřina se seniorům nedoporučují. Červené maso je obtížné trávit a zůstává v trávicím traktu déle, dokonce i u mladých lidí. Trávení jídla na základě těchto druhů masa může být skutečným utrpením trávicího traktu seniora.
Červené maso je obzvláště špatné pro starší lidi, protože je zdrojem nasycených mastných kyselin. Přispívají ke zvyšování hladiny cholesterolu v krvi a ukládání aterosklerotických plaků, na které jsou vyšší tepny náchylnější než krevní cévy mladých lidí. Červené maso zvyšuje riziko vzniku aterosklerózy, infarktu a mozkové příhody. Nejhorší volbou je smažené červené maso.

Slané a sladké občerstvení
Sušenky, slané tyčinky nebo solené ořechy nejsou vhodné občerstvení. V době vysoce zpracovaných potravin většina z nás překračuje povolený standard příjmu soli. Přidává se nejen pro chuť, ale také se v potravinářském průmyslu běžně používá jako konzervační látka. Slané občerstvení je nebezpečné pro seniory i proto, že tuky a sůl, které obsahují, narušují pocit sytosti. Ať už máme 5, nebo 75 let, je obtížné zastavit se na dvou sušenkách nebo několika ořeších.
Výroba inzulínu slinivkou břišní se s věkem stává méně efektivní, proto by u seniorů neměl být jídelníček plný jednoduchých sacharidů. Nejvyšší dávky cukrů nepříznivých pro zdraví a postavu obsahují samozřejmě sladkosti, cukroví a slazené sycené nápoje.
Zdroj: https://www.homecareassistanceedmonton.ca/foods-seniors-should-avoid/