Red Beet Juice Glass Cup Wooden Table

Řepná šťáva dodá vitamíny a antioxidanty, lidé s nemocnými ledvinami by ji však neměli pít

Řepa obsahuje spoustu dobrých látek pro zdraví. Můžete z řepy připravit sirup, který podporuje imunitu a bojuje proti hypertenzi. Je dobré zařadit tuto zeleninu do jídelníčku, protože její účinky na lidské tělo dokážou být přímo zázračné.

Vlastnosti řepy

Řepa obsahuje draslík, fosfor, hořčík, vápník a železo, jakož i vitamíny B11, kyselinu listovou, A a C. Látka zodpovědná za barvu řepy — betanin – je také mimořádně zdravá. Rostlina obsahuje dále flavonoidy, karoten a antokyany. Řepa je známá svými vlastnostmi podporujícími zdraví, a proto stojí za to se na ně blíže podívat.

Řepu by měli zahrnout do své stravy lidé, kteří chtějí zhubnout. Obsahuje ve 100 gramech pouhých 43 kcal a zároveň se jedná o bohatý zdroj vlákniny, která poskytuje pocit sytosti a zlepšuje trávicí procesy. Řepa se doporučuje také při anémii, neurózách, chřipce a nachlazení. Při pravidelné konzumaci podporuje imunitu a reguluje krevní tlak. Zelenina také obsahuje malé množství saponinů, jejichž přítomnost ve stravě může snížit riziko srdečních chorob. Šťáva z řepy se také používá jako prevence rakoviny.

Zdroj obrázku: Freepik

Kdo by neměl řepu konzumovat

Řepa je relativně bohatým zdrojem sacharózy, proto by lidé s cukrovkou měli k řepě přistupovat opatrně. Řepa také obsahuje oxaláty, proto se nedoporučuje ve velkém množství lidem se sklonem k tvorbě ledvinových kamenů. Pokud však takové problémy nemáte, určitě sáhněte po červené řepě co nejčastěji. Můžete si dopřát také řepnou šťávu.

Řepná šťáva dokáže pomoci regulovat krevní tlak, jakož i podporovat imunitu, léčbu kašle a nachlazení, její příprava je k tomu velmi snadná, stačí šťávu z řepy vymačkat v odšťavňovači. Lepší chuť může přidat jablko nebo mrkev. Případně můžete řepu jemně rozdrtit a poté šťávu protlačit gázou. Za zmínku stojí také čajová lžička medu. Zlepší se tím její chuť a pozitivně ovlivní imunitu. Aby nápoj fungoval, pravidelně pijte nejméně polovinu sklenice.

Zdroj: https://www.webmd.com/food-recipes/features/truth-about-beetroot-juice