Vegetables 752153 1280

Stop plýtvání s jídlem. Se správným uskladněním vydrží potraviny čerstvé mnohem déle

Mnoho lidí je stále více ochotno zásobit se potravinami, čímž eliminují četnost nakupování a opouštění domu. Bohužel to často vede ke zkažení potravin a plýtvání s nimi. Jak zajistit zásoby a prodloužit čerstvost potravinářských výrobků? Naučte se triky, které udrží ovoce, uzeniny a sýry dlouho čerstvé!

Jak prodloužit čerstvost ovoce?

Jablka patří mezi hnijící ovoce, proto ho skladujte v chladu. Důležité je také oddělit nakažené ovoce od zdravého. Aby se zabránilo hnědnutí a shnití, polovinu jablka je dobré ponořit do citronové šťávy. Banány jsou mnohem problematičtější – rychle dozrávají a hnědnou. Chcete-li tento proces zpomalit, horní konec ovoce zabalte do alobalu. Banány budou čerstvé a žluté mnohem déle. Jahody jsou také náchylné k rychlému zkažení. Proto je postříkejte směsí vody a octa (v poměru 10 : 1) a poté vysušte papírovým ručníkem. Čerstvost zralého avokáda prodloužíte jeho uzavřením do plastové nádoby spolu s cibulí.

Zdroj obrázku: Pixabay

Jak prodloužit čerstvost chleba?

Přebytečný chléb je nejlepší hned zmrazit, jedná se o nejjednodušší a nejúčinnější způsob jeho uchování. Po rozmrazení bude pečivo čerstvé jako v den nákupu.

Jak prodloužit čerstvost hub?

Čerstvé houby se začínají kazit už po několika dnech. Aby se tomu zabránilo, nemyjte je, ale pečlivě vysušte v papírovém sáčku a uchovávejte v chladničce. Díky tomu získáme několik dní na jejich spotřebu.

Jak prodloužit čerstvost bylin?

Stonky řezané byliny je dobré ponořit do malé nádoby s vodou a uchovat v ledničce. Dalším způsobem je zaplavit bylinky vinným octem a uložit do chladničky. Takto naložené bylinky budou ideálním doplňkem salátů a mnoha jídel. Praktickou metodou je také zmrazení bylin.

Jak chránit mouku a sypké výrobky?

Mouka, kaše nebo rýže jsou produkty s dlouhou trvanlivostí. Bohužel v nich rády hnízdí larvy a všemožný hmyz. Proto by měly být umístěny v ledničce a po otevření přesypány do uzavíratelných nádob.

Zdroj: https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/how-reduce-food-waste