Salt 3285024 1920

Sůl ve větším množství škodí, lze ji však dobře nahradit jinými přísadami

Sůl je pro lidské tělo důležitá, obsahuje dva významné prvky, a to sodík a chlor. Oba zajišťují rovnováhu elektrolytů v těle. Některé soli jsou obohacené dalším důležitým prvkem, konkrétně fluorem, který chrání zuby před zubním kazem. Při nadměrné konzumaci soli hrozí především hypertenze neboli vysoký krevní tlak. Překračováním denních dávek soli se lidé ale vystavují i dalším rizikům jako například otokům (nejčastěji nohou), ledvinovým kamenům, srdečním a cévním chorobám, rakovině žaludku a jiným potížím. 

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Čemu se raději vyhnout

Denní dávka by neměla překročit 5 g soli. Toto množství odpovídá zhruba jedné čajové lžičce. Ale pozor. I když se zdá, že tolik soli určitě nikdo denně nesní, opak bývá často pravdou. Odborníci bijí na poplach, protože v naší republice je konzumace soli trojnásobná! Sůl je obsažena téměř ve všech potravinových výrobcích. Tedy v tom, co již někdo vyrobil z primárních surovin. Bez soli se neobejde například pečivo a chléb, sýry a především uzeniny. Sůl je dochucovadlem i konzervačním prostředkem. Značné množství najdeme také v hotových jídlech, některých rybích produktech, ale sůl obsahují i minerální vody a samozřejmě také slané pochutiny. Dost často není možné všechny vyjmenované produkty vynechat, ale odborníci radí tyto potraviny omezit. Je také třeba myslet na to, že i sůl z těchto produktů se započítává do denní dávky. Proto je vhodné omezit konzumaci vysoce zpracovávaných produktů a konzumovat více pokrmů, které si připravíme sami z prvotních surovin.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Místo soli česnek nebo bylinky

Nejznámější náhradou soli je určitě česnek. Chuť jídel lze ale zvýraznit i jinými přísadami než solí. Ideální jsou různé bylinky. Za vyzkoušení určitě stojí například tato koření a bylinky:

  • kurkuma, která nabudí metabolismus,
  • zázvor, který je sice ostřejší, ale výborně se hodí k masu i zelenině,
  • libeček výborně nahradí například polévkové koření a je možné ho přidat i k vařeným bramborám,
  • středomořské bylinky dodají jídlu šmrnc a jedinečnou chuť, tudíž není nutné již tolik solit.

Jako u všeho, i u používání soli platí, že je to dobrý sluha, ale zlý pán. Sůl je pro tělo nezbytná, ale pamatujte na to, že její nadužívání tělu škodí.