Vejce v majonéze je oblíbené, v malém množství tělu neuškodí
Vejce v majonéze je pochoutkou, kterou si spojujeme především s Velikonocemi, ale občas je můžeme najít i na stolech o Vánocích. Nedávno byla vajíčka s majonézou kritizována kvůli vysokému obsahu kalorií a cholesterolu. Je pravda, že jsou opravdu tak nezdravá?
Nutriční hodnoty
V hodnotových tabulkách je uvedeno, že vejce má zhruba 150 kcal a polévková lžíce majonézy cca 100 kcal. Dohromady nám tato čísla dají stejný počet kalorií jako 110 jahod nebo 8 velkých rajčat. Proto je vajíčko s majonézou považováno za obrovskou kalorickou bombu, a tím se stává nepřítelem našeho zdraví. [1, 2]
Pohled odborníků se změnil
Za poslední dobu se ale pohled odborníků změnil. Podle posledních výzkumů mohou zdraví lidé sníst až deset vajec za týden. Navíc se tento živočišný produkt velmi doporučuje. Vejce totiž obsahují velkou dávku vitamínů a živin. Obsahují především dostatek bílkovin, tuků a minerálních látek. Dále je vejce bohaté na vitamíny A, B, D, E a má prospěšné aminokyseliny a železo. Ve vejcích je hodně cholesterolu, proto by si měli dávat pozor především starší lidé anebo lidé s vysokou hladinou cholesterolu v krvi. V těchto případech jsou doporučena 2–4 vejce týdně. [2]
Majonéza nemusí být strašák
Hodnoty majonézy jsou trošku horší, i když i ona má určité výhody. Tuky, které jsou v majonéze obsažené, zvyšují vstřebávání vitamínů. To ale nemění nic na tom, že majonéza je velice kalorický produkt. Pokud chcete, můžete zvolit odlehčenou verzi majonézy, která obsahuje zhruba polovinu kalorií oproti klasické. Rozhodně se vyplatí si přečíst etiketu. Jestliže je na obalu uvedeno, že obsahuje snížené množství tuku, nemusí to hned znamenat, že je tento produkt zdravý. Tyto výrobky mají mnohdy větší množství sacharidů a konzervačních látek než plnotučné výrobky.
Zdroje: [1] https://www.nutritionix.com/food/egg [2] https://www.nutritionix.com/food/mayonnaise [3] https://cravingsinamsterdam.com/is-egg-mayonnaise-good-for-you-the-answer-may-surprise-you/