Oolong Green Tea Teapot Bowl

Čtyři šálky čaje denně snižují riziko cukrovky

Cukrovka je strašákem vyspělých západních zemí, v tuzemsku je jí ohroženo přes milion Čechů a Češek, na světě pak trpí tímto onemocněním přes půl miliardy lidí. Na vině je především životní styl a nezdravý jídelníček. Podle vědců stačí málo a riziko rozvoje cukrovky se zmenší, nejnovější výzkum totiž poukazuje na nápoj, který je celosvětově po kávě nejoblíbenější. Ano, čaj má podle expertů sílu s cukrovkou účinně bojovat. Jaký pít a jak často, aby se významně snížilo riziko onemocnění touto civilizační chorobou?

Přes půl miliardy nemocných

Podle Světové zdravotnické organizace půl miliardy lidí na celém světě trpí cukrovkou, povětšinou druhého typu. Počet pacientů navíc každoročně roste, v Česku o přibližně 60 tisíc případů, ale mnozí o svém onemocnění nevědí, dokud nepocítí určité příznaky nebo se jejich zdravotní stav nezhorší. Prvotní příznaky jsou nenápadné, ale tělo je vystavené velikému nebezpečí, proto je výzkum odborníků příslibem, že k rozvoji onemocnění nemusí dojít nebo při včasné léčbě nemusí skončit s vážnými následky či fatálně.

Cup Delicious Aroma Tea Sackcloth
Zdroj obrázku: Freepik

Žízeň a únava jako prvotní příznaky

Cukrovku může diagnostikovat pouze lékař, ale existují náznaky, že s tělem není něco v pořádku a může jít o diabetes. Zpočátku nemocní trpí na velkou únavu, často mají hlad, mají potíže se zrakem, zejména s ostrostí vidění. Mezi další symptomy patří velká žízeň a časté močení, neméně často postihují pacienty kvasinkové infekce, špatně se hojící rány nebo necitlivost v chodidlech a nohou. Nejčastější příčinou rozvoje cukrovky 2. typu je špatný jídelníček, nezdravý životní styl a málo pohybových aktivit, rizikovým faktorem je nadváha, nebo přímo obezita.

Čajem proti rozvoji cukrovky

Cukrovka patří mezi závažná civilizační onemocnění, z toho důvodu hledají vědci možnosti, jak rozvoj této choroby snížit. Vědecký tým v rámci zasedání Evropské asociace pro výzkum diabetu ve Stockholmu proto prezentoval analýzu, ve které se doporučuje snížit riziko rozvoje cukrovky pomocí čaje. Nezáleží na druhu, je možné pít zelený i černý, důležité je během dne vypít čtyři sálky. Podle odborníků se tímto způsobem snižuje riziko až o 17 procent, protože obsažené přírodní polyfenoly umožňují snižovat hladinu glukózy v krvi.

Zdroj: https://www.easd.org/, https://www.medicalnewstoday.com/articles/tea-and-diabetes, https://www.cdc.gov/diabetes/basics/symptoms.html, https://www.livemint.com/science/health/can-drinking-tea-reduce-risk-of-type-2-diabetes-here-s-what-study-shows-11663544944577.html, https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/diabetes, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2669862/, https://www.forbes.com/sites/brianbushard/2022/09/17/brits-rejoice-study-links-drinking-tea-to-reduced-risk-of-diabetes/, http://www.szu.cz/zhruba-milion-cechu-trpi-cukrovkou-a-nemocnych-neustale, https://cs.wikipedia.org/wiki/Diabetes_mellitus, https://www.healio.com/news/endocrinology/20220922/drinking-at-least-4-cups-of-tea-daily-may-reduce-type-2-diabetes-risk