Ripe Berries Autumn Rowan

Tinktura z jeřabiny působí blahodárně na imunitu a trávení

Z podzimních výletů do přírody se často vracíme s nasbíranými kaštany a žaludy. Při další procházce se zkusme vrátit i s nasbíranými jeřabinami. Tyto červené plody mají mnoho léčivých účinků. Syrové plody nejsou vhodné k jídlu, ale lze z nich připravit chutný džem, šťávu, čajový sirup nebo tinkturu. Dnes se zaměříme na to jak připravit tinkturu, která je skvělá na trávící systém.

Kdy sklízet a jak využívat jeřabiny?

Jeřabiny jsou nejcennějším léčivým zdrojem jeřábu, i když jeho léčivé účinky jsou připisovány také listům a květům tohoto stromu. První zralé plody se objevují již v první polovině září, ale se sklizní se vyplatí počkat až do října. Díky vlivu nízké teploty ztratí plody určitou hořkost. Pokud byly plody sklizeny dříve, doporučuje se je před přípravou zmrazit v mrazáku. Podzim je v plném proudu, takže jeřabiny jsou snadno k nalezení.

Plody jeřábu obsahují velké množství vitamínů

V plodech jeřábu najdeme tyto vitamíny: vitamíny skupiny B, vitamín C, vitamín E, vitamín K, draslík, sodík, hořčík, vápník, měď, zinek.

rowanberry-natural-tincture-winter-with-ashberry-fruits
Zdroj obrázku: Freepik

Recept na jeřabinovou tinkturu

K přípravě jeřabinové tinktury budeme potřebovat:

1 kg zralých plodů jeřábu (nejlépe těch, které přežily první podzimní mrazíky), 1 l lihu, 1l vody, 1 kg cukru, šťáva z jednoho citronu.

Usušené jeřabiny dáme do velké sklenice, přidáme citronovou šťávu (můžeme přidat i citronovou kůru), všechen cukr, polovinu vody a polovinu lihoviny. Takto připravenou sklenici zašroubujeme a dáme na tmavé místo při pokojové teplotě alespoň na tři týdny. Obsah nádoby můžeme sem tam promíchat. Po této době směs přecedíme. Zbylé ovoce zalijeme 500 ml vody a 500 ml lihoviny. Necháme stát další tři týdny.

Kdy použít tinkturu?

Tinktura z jeřabin, dokonale zahřeje během podzimních a zimních večerů. Při užívání má příznivý vliv na imunitu. Má také pozitivní vliv na trávicí systém. Doporučuje se lidem, kteří bojují se žaludečními problémy. Působí mírně projímavě. Při zažívacích potížích se doporučuje malá sklenka tohoto nápoje před nebo po těžkém jídle. Jeřabinová tinktura je účinná i při infekcích močových cest.

Zdroj: https://howtogetrid.techinfus.com/en/nastojka-iz-krasnoj-ryabiny-recepty-prigotovleniya/