Unmixed Dough With Piece Butter Side View

Krásně nadýchané těsto získáte i bez droždí. Stačí mít v kuchyni jiné šikovné pomocníky

Kvasnice jsou velmi důležitou součástí při pečení nejen chleba. Využít je můžete do mnoha druhů těst, ze kterých pečete dorty nebo jiné dobroty. Bohužel se ale snadno stane, že doma droždí nenajdete. Co dělat, pokud to máte do obchodu daleko a nemáte příliš mnoho času? Droždí se dá velmi snadno nahradit, my vám poradíme, jak na to.

Droždí je potřeba k tomu, aby bylo těsto kypré

Je vůbec nutné droždí používat? Je oblíbené hlavně proto, že je těsto nadýchané a výsledný produkt je mnohem chutnější. Snadno se ale obejdete i bez kvasnic. Pro někoho může být droždí těžko stravitelné, a proto se nedoporučuje těm, kdo mají problémy se žaludkem. Droždí pak můžete nahradit například jedlou sodou, kterou byste měli mít doma v každém případě.

Hodí se totiž nejen na pečení, ale také na úklid. Vytvoří efekt, které připomíná práci droždí. Musíte ji ale smíchat ještě s dalšími potravinami, jako je citronová šťáva nebo podmáslí. Díky tomu bude těsto krásně nadýchané. Navíc nebudete muset čekat, až těsto nakyne, protože je to rychlejší varianta.

Zdroj obrázku: Freepik

Kvásek si můžete udělat sami doma

Pokud si chcete upéct domácí chléb, můžete si vyrobit kvásek, který pak můžete kdykoliv použít. Jeho příprava není složitá, ale budete potřebovat trochu více času. Musíte smíchat žitnou mouku a teplou převařenou vodu. Kvásek pak zraje pět dní, ale každý den ho musíte přikrmovat. To znamená, že přidáte směs mouky a vody a promícháte. Po pěti dnech bude kvásek vhodný k použití.

Droždí můžete nahradit také práškem do pečiva. Budete ho ale potřebovat větší množství, než byste normálně dávali droždí. Těsto lehce vykyne a bude kypré. Výhodou použití prášku do pečiva je jednoduché použití, nemusíte na nic čekat a dort budete mít připravený ve správný čas. Pokud máte doma některou z uvedených surovin, nemusíte si dělat starost s nákupem droždí.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/yeast-substitute