Kulinářské vychytávky vykouzlí z obyčejného sýra lahůdku hodnou francouzské kuchyně. Inspirace není nikdy dost
Sýr patří mezi oblíbené suroviny napříč kuchyněmi. Existuje několik druhů sýrů, které mají různorodé chutě i způsoby příprav. Přinášíme vám několik způsobů přípravy různých druhů tolik oblíbeného sýra!
- Grilujte měkké sýry, jako je brie a camembert. Grilování jim dodává kouřovou chuť a roztavený střed, zatímco měkká kůra zabraňuje jejich vytékání po celém grilu.
- Sýry, jako jsou halloumi, panela a některé provolone, lze grilovat jako hlavní chod, i bez ochranné slupky se neroztečou.
- Udělejte aligot neboli bramborovou kaši smíchanou s roztaveným sýrem. Toto francouzské jídlo má ojedinělou chuť.
- Upečte sýrové lupínky! Nejlepší je použít drcených sýrů gruyère a asiago, které posypete ořechy či semínky.
- Sýr chévre či feta marinujte v olivovém oleji a přidejte koření podle chuti, následně sýr připravte oblíbeným způsobem.
- Pečení přeměňuje jemný sýr brie na teplé a roztavené mistrovské dílo. Zalijete jej čerstvými bobulemi, medem a kandovaným ořechem pro dokonalý předkrm nebo dezert.
- Nastrouhaný parmazán přidejte do vroucí vody k vývaru, rýži či těstovinám. Dodá jídlu bohatou chuť.
- Použijte smetanový sýr, aby byla míchaná vejce vláčná a načechraná.
- Smícháním ricotty s moukou a vejci vytvoříte perfektní těsto pro vytváření lehkých noků.
Nejčastější chyby při grilování sýru?
- Příliš silně nakrájený sýr: Příliš silný plátek sýra se zcela neroztaví, proto jej krájejte na co nejtenčí plátky, ideálně jej nastrouhejte.
- Používání sýrů, které se nerozpouštějí: Nepoužívejte parmazán, modrý sýr, goudu nebo čedar starší než jeden rok. Jako úplný základ je nejlepší tavený sýr, ten doplňte o svůj oblíbený druh.
- Příliš vysoká teplota: Obzvláště v případě, kdy opékáte sýr na pečivu, můžete s vysokou teplotou napáchat mnoho škody. Spálený chléb nezachrání ani rozpuštěný chutný sýr. Používejte nízkou teplotu, při které pečivo zkřehne a sýr se roztaví.
Zdroj: https://www.buzzfeed.com/jesseszewczyk/ways-to-cook-with-cheese