Cooking Chocolate 674508 1920

Mlsejte bez výčitek. Kvalitní čokoláda tělu prospívá, a ještě zlepší náladu

Čokoláda je jednou z nejoblíbenějších sladkostí. Znají ji lidé po celém světě a jen těžko byste našli někoho, kdo čokoládu nikdy neochutnal nebo kdo neví, co to je. Čokoláda je produktem z kakaových bobů, proto se nenechte ošidit náhražkami čokolády, které obsahují spoustu různých surovin a jen minimum samotného kakaa. Pokud sáhnete po kvalitní čokoládě, je poměrně velká pravděpodobnost, že si tuto pochutinu zamilujete.

Je zdravá – nebo naopak?

Spousta z nás čokoládu vnímá jako kalorickou bombu, které bychom se měli vyhýbat, když chceme žít zdravě nebo když si snažíme udržet váhu či zhubnout. Pravdou je, že s čokoládou bychom to neměli přehánět – rozhodně není zdravé sníst celou tabulku čokolády na posezení, stejně jako jíst náhražky, které si říkají čokoláda. Pokud si dopřejete čokoládu v omezeném množství, nemusíte mít příliš výčitky. Obsahuje totiž spoustu cenných látek.

Zdroj obrázku: Pixabay

Co se skrývá v čokoládě?

Čokoláda obsahuje prospěšné látky, jako hořčík, železo, niacin, fentolamin a flavonoidy, které mají spoustu příznivých účinků na lidské zdraví. Mezi nimi můžeme zmínit například antioxidační působení, kterým dochází k odstraňování volných radikálů z lidského těla. Jejich nahromaděním mohou vznikat různé chronické choroby a záněty.

Zdroj obrázku: Pixabay

Hořká čokoláda je zdravější

Není tajemstvím, že hořká čokoláda je zdravější než její sladké protějšky. Je však méně oblíbenější. Právě u hořké čokolády se můžeme spolehnout na její vzácné vlastnosti. A právě hořké čokolády mají mnohem průhlednější složení. Neobsahují totiž žádná sladidla ani zlepšovače chuti, jako tomu může být u mléčných a doslazovaných čokolád. U kvalitní čokolády platí, že čím kratší je její složení, tím je čokoláda kvalitnější. A bohužel někdy také dražší.