![Cooking Chocolate 674508 1920](https://feminela.cz/wp-content/uploads/2021/03/mlsejte-bez-vycitek-kvalitni-cokolada-telu-prospiva-a-jeste-zlepsi-naladu.jpg)
Mlsejte bez výčitek. Kvalitní čokoláda tělu prospívá, a ještě zlepší náladu
Čokoláda je jednou z nejoblíbenějších sladkostí. Znají ji lidé po celém světě a jen těžko byste našli někoho, kdo čokoládu nikdy neochutnal nebo kdo neví, co to je. Čokoláda je produktem z kakaových bobů, proto se nenechte ošidit náhražkami čokolády, které obsahují spoustu různých surovin a jen minimum samotného kakaa. Pokud sáhnete po kvalitní čokoládě, je poměrně velká pravděpodobnost, že si tuto pochutinu zamilujete.
Je zdravá – nebo naopak?
Spousta z nás čokoládu vnímá jako kalorickou bombu, které bychom se měli vyhýbat, když chceme žít zdravě nebo když si snažíme udržet váhu či zhubnout. Pravdou je, že s čokoládou bychom to neměli přehánět – rozhodně není zdravé sníst celou tabulku čokolády na posezení, stejně jako jíst náhražky, které si říkají čokoláda. Pokud si dopřejete čokoládu v omezeném množství, nemusíte mít příliš výčitky. Obsahuje totiž spoustu cenných látek.
![](https://feminela.cz/wp-content/uploads/2021/03/cokolada-v-male-mire-telu-pomuze-a-uklidni-nervy-nekdy-ale-muze-dokonce-uskodit-675x450.jpg)
Co se skrývá v čokoládě?
Čokoláda obsahuje prospěšné látky, jako hořčík, železo, niacin, fentolamin a flavonoidy, které mají spoustu příznivých účinků na lidské zdraví. Mezi nimi můžeme zmínit například antioxidační působení, kterým dochází k odstraňování volných radikálů z lidského těla. Jejich nahromaděním mohou vznikat různé chronické choroby a záněty.
![](https://feminela.cz/wp-content/uploads/2021/03/mlsejte-bez-vycitek-kvalitni-cokolada-telu-prospiva-a-jeste-zlepsi-naladu-800x433.png)
Hořká čokoláda je zdravější
Není tajemstvím, že hořká čokoláda je zdravější než její sladké protějšky. Je však méně oblíbenější. Právě u hořké čokolády se můžeme spolehnout na její vzácné vlastnosti. A právě hořké čokolády mají mnohem průhlednější složení. Neobsahují totiž žádná sladidla ani zlepšovače chuti, jako tomu může být u mléčných a doslazovaných čokolád. U kvalitní čokolády platí, že čím kratší je její složení, tím je čokoláda kvalitnější. A bohužel někdy také dražší.