Mnozí vejce před uložením do lednice zásadně myjí. Ne vždy to je dobrý nápad
Čerstvé potraviny, které si koupíme, většinou hned po příchodu domů umyjeme. Hlavně se to dělá s ovocem a zeleninou, ale mnoho lidí umývá také vajíčka. Přitom to není nutné, protože tím skořápka přijde látky a živiny, které ji chrání. Je tedy vhodné vejce mýt, nebo je máme do lednice ukládat neumyté?
Vejce jsou často diskutovaným tématem
Vejce, zejména ta domácí, jsou velmi oblíbenou potravinou. Obsahují spoustu bílkovin a dalších živin, které nás hlavně po ránu nabudí, a proto jsou oblíbenou surovinou především při přípravě snídaně. Někteří odborníci tvrdí, že nadbytek vajíček v našem těle může způsobit zdravotní problémy, jiní zase předpokládají, že neublíží ani 5 vajec denně.
Někteří dokonce jedí vejce i zasyrova, což si mnoho lidí nedovede ani představit. Nevhodnější je vajíčka uvařit naměkko nebo natvrdo, ráno ke snídani jsou nejčastěji připravovaná jako míchaná. Je tedy zapotřebí vajíčka po jejich zakoupení umýt, nebo je lepší je dát do lednice tak, jak jsou? Podle odborníků by se mýt neměla, protože z nich tím odstraňujeme ochrannou vrstvu.
Kdy je vhodné vajíčka mýt?
Mnoho lidí si myslí, že pokud jedí jen obsah potravin, tak se nemusí mýt. Spousta z nich ale například umyje okurku, i když je v plastovém obalu, nebo ji oloupou. To samé platí také o vejcích. Pokud se rozhodnete pro uvaření vajíček, je vhodné je umýt. Nedělejte tak ale v případě, že ukládáte vajíčka do lednice. Nikdy je také nedávejte do dveří lednice, ale čerstvost jim prodloužíte tím, že je dáte do střední police.
Lidé, kteří milují syrová vejce, by měli skořápku nejdříve opařit v horké vodě. Namočte vajíčko do vařící vody na 2–3 minuty, vylijte horkou vodu a následně vejce opláchněte pod tekoucí vodou. Poté už můžete syrové vejce konzumovat. K vajíčkům se pak hodí nejen zelenina, ale také kvalitní uzenina a celozrnné pečivo.
Zdroj: https://homesteadandchill.com/store-fresh-eggs/