![Cinnamon 92594 1920](https://feminela.cz/wp-content/uploads/2021/01/pohlizet-na-vonavou-skorici-jenom-jako-na-koreni-je-chyba-jde-o-unikatni-antioxidant-2.jpg)
Pohlížet na voňavou skořici jenom jako na koření je chyba, jde o unikátní antioxidant
Skvělá vůně skořice mnohým z nás navodí představu tepla domácího krbu se sněhem zapadanými okny. Skořice se totiž využívá především v pokrmech, které nás zahřejí a navodí nám vánoční atmosféru plnou domácí pohody. Pojďte ji okusit ale i jinak a seznamte se blíže s jejími blahodárnými účinky.
Odkud skořice pochází?
Jedná se o sušenou kůru skořicovníku, kterou lidé jako koření začali používat už před 4000 lety. Je to tedy jedno z nejstarších koření vůbec. Skořicovník čínský a cejlonský oslovily už dávné obchodníky s kořením, kteří je ihned poslali dál do Egypta, Říma i Řecka, kde svou vábivou vůní oslovily mnohé vlivné občany. Avšak dlouho se neznal její pravý původ. Teprve až Alexandr Makedonský na svých cestách poznal strom skořicovníku a vyvrátil tak mýty o obrovských ptácích, jež toto koření snášejí na zem.
![](https://feminela.cz/wp-content/uploads/2021/01/pohlizet-na-vonavou-skorici-jenom-jako-na-koreni-je-chyba-jde-o-unikatni-antioxidant-1024x683.jpg)
Že jen ve sladkých pokrmech? Ale kdeže…
Vůni skořice si často spojíme s představou jablečného koláče nebo rýžového nákypu. Nicméně skořice není ideální jen pro sladká jídla, ale také dokonale zvýrazňuje chuť kořeněných pokrmů a dodává jim mírně exotický charakter. Zkuste rodinu překvapit a připravit jim na talíř třeba kuře se skořicí a ovocem. Ke snídani se také perfektně hodí francouzský toast s vajíčky a skořicí. Nebojte se někdy se skořicí zaexperimentovat, i když zůstává pravdou, že ve sladkých pokrmech je skořice královnou.
![](https://feminela.cz/wp-content/uploads/2021/01/skorice-zbavi-rostliny-plisne-a-pomuze-jim-rozkvest-dobre-pusobi-i-proti-skudcum-1024x599.jpg)
Myslete na zdraví
Nikoho zřejmě nepřekvapí, že skořice má vliv i na naše zdraví. Má totiž jednu z nejvyšších hladin antioxidantů, jež v těle snižují míru oxidačního stresu, který vede k rozvoji mnoha nebezpečných chorob. Existují také studie, které naznačují, že skořice může snížit hladinu cukru v krvi. Problémem ale je, pokud skořici využíváme jako dochucovadlo sladkých jídel. V tomto případě je spíše lepší zvolit si slanou variantu pokrmu a tělo sladkostmi nezatěžovat.
Zdroj: padlizsankucko.hu, Autorský text