Side View Bowl With Walnuts Rustic

Pravidelná konzumace vlašských ořechů předchází rakovině a podporuje hubnutí i paměť

Existuje důvod, proč vlašským ořechům zůstal titul nejzdravějších ořechů na světě. Tyto ořechy jsou ceněny již od starověku a doporučují je vyznavači lidového léčitelství. Zdravotní přínos ořechů potvrdili i odborníci z řad lékařů. Jsou zdrojem esenciálních nenasycených mastných kyselin, které jsou pro lidský organismus nezbytné.

Pro zdraví srdce

Závěry podrobné třicetileté americké studie, jejíž autorkou je doktorka Lyn Steffenová, ukazují, že pravidelná konzumace vlašských ořechů podporuje snižování hmotnosti a obvodu pasu a pomáhá snižovat krevní tlak a hladinu triglyceridů. V důsledku toho se snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Porovnáním výsledků více než 3 000 pacientů, z nichž někteří zařadili do svého jídelníčku vlašské ořechy, někteří jiné ořechy a někteří nekonzumovali ořechy vůbec, se ukázalo, že lidé konzumující vlašské ořechy mají nejen nižší riziko srdečních onemocnění, ale také nižší hladinu glukózy na lačno a lepší kognitivní funkce, jako je myšlení, paměť a soustředění. Vlašské ořechy bezkonkurenčně neutralizují toxické účinky volných radikálů, což jednoznačně snižuje riziko civilizačních chorob včetně rakoviny.

Zdroj obrázku: Freepik

Čerstvé jsou nejlepší

Pražení nebo opékání ořechů způsobuje, že se účinnost antioxidantů znatelně snižuje. Nejhodnotnější jsou syrové a nejvíce výživných látek získáme konzumací čerstvých. Dlouhým skladováním se ořechy vysušují a ztrácejí svou přirozenou šťavnatost. Abychom je plně využili, vyplatí se vypěstovat si zvyk ořechy namáčet. Stačí hrst ořechů zalít vodou z vodovodu a přes noc odložit. Ráno budou připraveny ke konzumaci. Můžete je přidat do ovesné kaše nebo je jíst samostatně. Jejich namočením tělo plně využije živiny, které obsahují.

Ořechy by si měly najít stálé místo v jídelníčku vegetariánů a lidí, kteří omezují konzumaci masa. Jak upozorňuje doktor Vinson, ořechy jsou zdrojem kvalitních bílkovin, kterými můžeme maso nahradit. Jsou skvělým doplňkem suchých sladkých pokrmů, koláčů (například jako ozdoba již upečeného těsta) nebo dezertů. Lze je jíst i samostatně jako výživnou svačinu.

Zdroj: https://www.health.harvard.edu/blog/health-benefits-of-walnuts-2018081314526