Salt Wooden Spoon Place Floor

Sůl pomůže vyčistit skvrny, vybělí prádlo a poradí si s připáleným hrncem

Kuchyňská sůl je ve své podstatě chlorid sodný (NaCl). V přírodě ho najdeme v podobě nerostu s názvem halit neboli kamenná sůl. Je velmi důležitá pro životní funkce většiny živých organismů. Přirozeně se se solí setkáme v mořské vodě. Tam, kde se v minulosti na Zemi moře vyskytovalo a došlo k jeho vysušení, je možné kamennou sůl dolovat z geologických vrstev. Přesolovat pokrmy není zdravé, ale velké množství soli využijete rozhodně při úklidu a při praní. Jak na to?

Sůl si poradí se skvrnami na kuchyňském prkénku

Dřevěné kuchyňské prkénko je běžnou součástí vybavení kuchyně. Kvůli jeho používání se na něm mohou vyskytnout různé skvrny, které může být nesnadné vyčistit. Právě v tomto momentu přichází ke slovu sůl, kterou smícháte s vymačkanou šťávou z citronu, a touto směsí prkénko začnete čistit.

Zdroj obrázku: Freepik

Když máte připálený hrnec

Stačí se na chvíli zamyslet a hned máte při vaření připálený hrnec. Je to nepříjemné, protože jeho čištění vám zabere hodně času. Když ale použijete sůl, půjde to lépe a rychleji. Na dno připáleného hrnce nasypete sůl, zalijete studenou vodou a necháte odstát nejlépe přes noc. Na druhý den postavíte hrnec na sporák, vodu i se solí uvedete k varu a chvíli povaříte. Tímto postupem by se měla připálenina ode dna odlepit a hrnec bude opět čistý.

Bělení látek

Ručníky, prostěradla, záclony nebo bílé oblečení po čase zešednou. Jestliže chcete dosáhnout toho, aby byly opět zářivě bílé, namočte je přes noc do studené vody, do které jste nasypali sůl. Pak prádlo běžným způsobem vyperete v automatické pračce, přičemž do zásobníku na prací prášek opět přidáte sůl. Takto docílíte toho, že prádlo zbavíte šedého nádechu.

Sůl umí absorbovat vodu ze svého okolí. Můžete ji použít tehdy, když máte doma vysokou vlhkost vzduchu. Nasypete ji do mísy a necháte ji působit v místnosti.

Zdroj: https://home.howstuffworks.com/home-improvement/household-hints-tips/cleaning-organizing/uses-for-salt.htm