Těstoviny jako v Itálii si snadno uvaříte sami doma
Itálie, to je země zaslíbená pro gastronomii. Světu dala desítky skvělých receptů. A přitom se Italové tradičně zaměřují na relativně jednoduchá jídla z několika málo ingrediencí, které však během staletí dovedli k naprosté dokonalosti. Vlajkovou lodí italské kuchyně jsou pak těstoviny, které si v řadě rodin dodnes připravují doma, a vyráběné vůbec nekupují. Právě na těstoviny se v tomto článku zaměříme. Jak je správně vařit a jak si připravit vlastní?
Recept na domácí těstoviny
Bez konzervantů, bez barviv, bez „éček“. Prostě poctivé těstoviny. Právě to můžete garantovat jen tehdy, když si skutečně přichystáte vlastní. Je to snazší, než si myslíte. Na základní těstovinové těsto budete potřebovat 200 g hladké mouky, dvě větší vejce a polévkovou lžíci olivového oleje. Sůl není třeba přidávat, zkonzumujete-li těstoviny během několika dní. Z těsta vypracujte bochník, potřete jej olivovým olejem, zabalte do alobalu a nechte ho půl hodiny odpočívat.
Výroba těstovin
Nemáte-li přístroj na výrobu těstovin, odpočaté těsto rozválejte na pomoučeném válu na tenký plát. Pak těsto opatrně přeložte podélně a pak znovu svisle. Vzniknou tak čtyři vrstvy těsta na sobě, jen dejte pozor, aby se vám neslepily. Pak těsto podélně nakrájejte. Aby se netrhalo, můžete nůž potřít olivovým olejem. Nakrájené těsto zasypte trochou mouky a nechte asi půl hodinky oschnout. Pak těstoviny rovnou můžete uvařit.
Vodu nevylévejte
Velkou chybou však je vodu z těstovin po uvaření scedit a vylít. Italové moc dobře vědí, že se v ní drží spousta chuti. A tak se voda od těstovin používá jako základ celé řady tradičních italských omáček. Ty jsou díky tomu chuťově výraznější a krémové. Pochopitelně ale není vhodné použít všechnu vodu, ve které se těstoviny uvařily, obvykle postačí několik polévkových lžic až jeden hrnek, podle typu omáčky a množství jídla, které vaříte.
Zdroj: https://www.recipesfromitaly.com/make-italian-homemade-pasta/