Asparagus Table

Chřest třikrát jinak: lahodná večeře je připravená během chvíle

Sezónu chřestu můžeme považovat za oficiálně otevřenou. Pokud přemýšlíte, jak zazářit na rodinné oslavě nebo jak nadchnout přátele neobvyklou večeří, chřest bude skvělou volbou. Máme pro vás jednoduché triky, jak chřest připravit hned na několik způsobů. A vždy bude chutnat výtečně. Navíc všechny tyto tři recepty zvládne i kuchař začátečník.

Proč je chřest tak jedinečný?

Chřest je delikatesa, kterou zvládnete připravit i vy doma. Pochutnávali si na ní už staří Egypťané před 5 000 lety. V Evropě se jeho pěstování rozšířilo v 16. století. Má pozitivní účinky na celý trávicí systém. Je lehký, s nízkým obsahem kalorií. Na 100 gramů chřestu připadá asi 20 kcal. Má velmi nízký glykemický index. Je zdrojem vitamínů a minerálů. Obsahuje vitamín A, B, C, draslík, vápník, hořčík, jód, zinek a fosfor.

Na chřestu si mohou pochutnat také diabetici, lidé držící nejrůznější typy diety i ti, kteří lpí na krásné siluetě. Nízká nutriční hodnota však není jedinou předností této zeleniny. Chřest má svou typickou chuť. Můžete jej podávat samostatně, nebo se dá použít jako výtečná příloha k masům i rybám. Jak chřest připravit co nejrychleji?

Zdroj obrázku: Freepik

Chřest na pánvi s máslem

Na pánvi nejlépe chutná čerstvý tenký chřest, který není třeba loupat. Mladý chřest je delikatesa a při tepelném zpracování rychle změkne. Svazek chřestu omyjte pod tekoucí studenou vodou a otrhejte dřevnaté konce. Praská na místech, kde začíná jedlá část. Poté jej osušte papírovou utěrkou.

Tip šéfkuchaře: pokud je chřest tvrdý, povařte jej 15 minut v horké vodní lázni.

Ingredience:

  • svazek mladého zeleného chřestu,
  • 2 lžíce másla, ideálně přepuštěného,
  • sůl a pepř na dochucení.

Příprava:

  1. Důkladně omytý a očištěný chřest vložíme na rozpálenou pánev s přepuštěným máslem.
  2. Smažíme asi 10 minut podle velikosti chřestu.

Na pánvi smažený chřest se strouhankou

Ingredience

  • svazek mladého čerstvého chřestu,
  • 3 lžíce másla,
  • 3 lžíce strouhanky,
  • sůl a pepř na ochucení.

Příprava:

  1. Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme strouhanku a lehce ochutíme solí a pepřem.
  2. Důkladně očištěný a usušený chřest vložíme na pánev a smažíme do měkka.
  3. Podáváme teplý. Hodit se bude jako chutná příloha k rybě nebo steaku.

Chřest na másle s česnekem

Ingredience

  • svazek čerstvého zeleného chřestu,
  • 2 polévkové lžíce přepuštěného másla,
  • 1 velký stroužek česneku,
  • sůl a pepř podle chuti.

Příprava:

  1. Na rozehřáté máslo vložíme nožem rozdrcený stroužek česneku a necháme provonět.
  2. Přidáme chřest, sůl a pepř.
  3. Chřest smažíme několik minut, dokud nezměkne. Poté ho servírujeme na talíř a pokapeme máslem. Skvěle chutná se sýrem nebo oblíbenými klíčky.
Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/asparagus-benefits, https://www.britannica.com/plant/Asparagus, https://www.northcoastmed.com/asparagus-is-good-for-diabetes/, https://www.taste.com.au/articles/cook-asparagus-pan/ker21ywv