Plum Jam With Jam Jar Close Up

Základem dobrých povidel jsou zralé a šťavnaté domácí švestky

Podzim se blíží a na co by se většina z nás měla těšit víc než na povidlové koláče či buchty přesně jako od babičky. Zárukou kvality jsou pak jistě domácí povidla. Ta tyto jednoduché recepty pozvednou na úplně jinou úroveň. Jejich příprava si ale také vyžaduje několik tipů a triků a právě ty vám přinášíme v dnešním článku. Záleží jak na druhu švestek, tak na postupu. Pro více informací a jednoduchý recept čtěte dál.

Na co si dát pozor při výběru švestek

Povidla se dělají ze švestek. Právě ty má také na zahradě mnoho z nás. Kvalita výsledného produktu bude ale také odvislá i od odrůdy, kterou si zrovna zvolíme. V prvé řadě bychom ale měli dbát na to, aby byly švestky správně zralé. To nám přípravu velmi ulehčí. Zkuste vybrat švestky s měkkou dužinou. Ty vám půjdou nejjednodušeji vypeckovat.

Zdroj obrázku: Freepik

Recept na výborná domácí švestková povidla jako od babičky

Na přípravu povidel vám bude stačit si připravit hrnec správných rozměrů a tři kilogramy švestek společně s jedním kilogramem cukru. Začněte tím, že švestky omyjete a odstraníte stopky společně s peckami. Připravené švestky pak můžete vkládat rovnou do velkého hrnce. Na středním plamenu začněte švestky vařit a poté plamen stáhněte, když začnou pouštět šťávu. Takto je za občasného míchání nechejte asi dvacet minut. Po tomto čase přidejte cukr. Dbejte na to, aby se opravdu správně rozpustil. Puštěná šťáva by se pak měla samovolně vypařit. Po úplném odpaření šťávy sporák vypněte a nechte hrnec několik hodin stát. Po zchladnutí a odstání směs znovu padesát minut vařte. Vznikne vám hmota připomínající džem. Tu pak přelejte do sterilizovaných sklenic. Nezapomeňte je důkladně uzavřít a otočit dnem vzhůru a hurá s nimi do spíže. Tímto způsobem si můžete užívat domácí povidla po celý rok. Přidat je můžete do buchet, koláčů, ale i omáček.

Zdroj: https://www.bbcgoodfood.com/recipes/cinnamon-scented-plum-jam