Barramundi Pangasius Fish Meat Steak

Treska je zdrojem omega-3 kyselin a důležitých bílkovin

Jemná chuť, bohatá na zdravé bílkoviny a omega-3 mastné kyseliny. Bílé tresčí maso může být vynikajícím produktem pro děti, seniory, lidi s citlivým trávicím traktem a pro všechny, kteří dbají na zdravé stravování. Treska je pokladnicí biologicky účinných látek a může přinést mnoho zdravotních výhod.

Treska na evropských stolech

Treska je mořská ryba. I když se vyskytuje v Baltském moři, ta, která se objevuje na našich stolech, obvykle pochází z arktického moře. Má své místo v mnoha evropských kuchyních. Je základem tradičního britského jídla ryby s hranolky. Maso z bílé tresky se často objevuje také na francouzských, španělských a chorvatských talířích.

Dnes se konzumuje po předchozím tepelném zpracování, na přelomu 10. a 11. století se sušila v chladu a konzumovala se v této verzi. Byla to hlavní část jídla Vikingů cestujících v severním Atlantiku. I když v hovorové řeči stále existuje úsloví „zdravý jako ryba“, víme, že ne každá ryba je zdrojem čistého zdraví. Svět spěchá a změny, které se v něm odehrávají, nelze zastavit. Jedním z důsledků těchto změn je znečištění životního prostředí. Kontaminace půdy, vody a vzduchu není lhostejná k vývoji rostlin a zvířat, suchozemských i vodních.

Zdroj obrázku: Freepik

Výživové hodnoty

Treska je především cenným zdrojem zdravých bílkovin a alternativou k drůbeži a červenému masu. I když jde o nízkotučnou a nízkokalorickou rybu, oplývá nejcennějším typem tuku, esenciálními nenasycenými mastnými kyselinami, s důrazem na nejžádanější omega-3 mastné kyseliny. Krmivo má zanedbatelný obsah nepříznivých nasycených kyselin a cholesterolu. Díky tresce získáme vitamíny A a D3, B12, selen a fosfor.

Treska by měla být v dětské stravě, zejména ve fázi intenzivního růstu. Obsahuje lehce stravitelný protein se sadou endogenních aminokyselin, tedy těch, které tělo samo o sobě nevytváří, ale jsou potřebné pro nepřetržitý průběh životních procesů. Treska je dobrým produktem pro lidi s jemným trávicím traktem a pro seniory, u nichž metabolické procesy nemusí běžet tak hladce jako dříve. Maso této ryby, zejména je-li dušené, je lehce stravitelné a výživově cenné.

Zdroj: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-cod, https://www.britannica.com/animal/cod-fish-Gadus-species, https://doh.wa.gov/community-and-environment/food/fish/contaminants-fish, https://www.verywellfit.com/cod-nutrition-facts-and-health-benefits-5075574, https://www.healthychildren.org/English/safety-prevention/all-around/Pages/Protecting-Your-Children-From-Contaminated-Fish.aspx