Appetizing Salad With Fresh Vegetables Eggs Plate Female Hands

Vajíčka do jídelníčku patří. Vhodné je volit správné kombinace

Vajíčka jsou součástí důležitých jídel a mnohdy základem chutné snídaně. Během svátků je však kombinujeme s různými jinými potravinami. Některé kombinace jsou mimořádně zdravé a výživné, ale jiné nám mohou i uškodit. V dnešním článku vám řekneme, kterým kombinacím byste se měli raději vyhnout.

Výhody vajíček

Mnozí odborníci na výživu je vnímají jako téměř dokonalý produkt. Jsou bohatým zdrojem bílkovin a cenných živin, vyznačují se však nízkým obsahem tuku. Proto je mohou lidé na dietě, sportovci, diabetici a vegetariáni úspěšně konzumovat. U lidí, kteří nejedí maso, by se měli dokonce stát základem stravy. Vajíčka obsahují živiny, jako například vitamíny A, B, D, E a K.

Také jsou zdrojem prospěšných minerálů, jako jsou fosfor, zinek, mangan, jód, selen, sodík, draslík a železo. Bylo prokázáno, že vejce snižují riziko srdečních chorob, brání metabolickému syndromu, mají antioxidační vlastnosti, posilují zrak a podporují funkci mozku. I když jsou vejce určitě jedním z nejzdravějších potravin, v některých spojeních ztrácejí své vlastnosti, a mohou dokonce uškodit. Existuje několik kombinací, kterým je lepší se vyhnout.

Top View Boiled Egg With Slice Spring Onion Eating Healthy Food Good Living Life
Zdroj obrázku: Freepik

Nevhodné kombinace

Jako první zmíníme kombinaci vajíček a ryb. Avidin obsažený ve vajíčkách může neutralizovat vitamín B7 z mastných ryb. Vajíčka v kombinaci s rýží také ztrácejí své cenné vlastnosti. Brambory mohou zabránit vstřebávání železa a vápníku z vajíček. Kromě toho zůstávají v žaludku po dlouhou dobu. Ztrátu výživových hodnot způsobí také kombinace vajíčka s mlékem. Nadbytečné živočišné bílkoviny v sýru se těžce tráví.

Vajíčka v kombinaci s hruškami, meruňkami, hrozny, švestkami, jablky nebo melounem mohou mít za následek trávicí problémy. Máslo, smetana nebo majonéza zase zpomalují proces trávení tuků. Jednou z nejoblíbenějších a nejchutnějších kombinací je spojení vajíčka a chleba. Většina z nás jí vejce natvrdo uvařená, měkká nebo míchaná v kombinaci s oblíbeným pečivem. Je to zdravé a chutné duo, zvláště pokud nahradíme bílý chléb celozrnnou moukou.

Zdroj: https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-eggs-health-benefits, https://www.keckmedicine.org/blog/10-healthy-benefits-of-eating-eggs-for-breakfast/, https://www.britannica.com/science/avidin, https://www.nutrisense.io/blog/good-and-bad-food-combinations