Vánoční cukroví pro celiaky
Máte ve svém okolí někoho, kdo trpí celiakií nebo lepek odmítáte z jiného důvodu? Obáváte se, že se budete mísám s cukrovím muset vyhýbat obloukem? Netruchlete a připravte sladké pohoštění podle zdravých receptur bezlepkové diety!
Vanilkové rohlíčky
Vyzkoušejte na pečení netradiční mouku, její chuť Vás jistě mile překvapí!
Budete potřebovat:
- 150 g kaštanové mouky
- 125 g másla
- 50 g moučkového cukru
- 50 g mletých vlašských ořechů
Ze všech ingrediencí vypracujte hladké těsto, zabalte ho do potravinové fólie a nechte ho odpočinout v lednici nejlépe do druhého dne. Poté z něj odebírejte malé kousky a tvořte rohlíčky, které pokládejte na plech vyložený pečícím papírem. Pečte asi 10 minut při teplotě 180ºC a ještě horké je obalujte ve směsi moučkového a vanilkového cukru.
Linecké slepované
Máslová klasika, která nesmí chybět na žádném vánočním stole – ani na tom bezlepkovém!
Na 25 kousků si připravte:
- 250 g bezlepkové mouky
- 150 g másla
- 120 g moučkového cukru
- 70 g mletých mandlí
- 1 vanilkový cukr
- 1 vejce
Změklé máslo utřete s moučkovým i vanilkovým cukrem do pěny, přidejte vejce a prošlehejte. Poté zapracujte mouku i mleté mandle, abyste získali kompaktní hmotu – těsto však bude měkčí než běžné linecké. Zabalte ho do potravinové fólie a nechte odpočinou v lednici. Poté těsto rozválejte na tenký plát a vykrajujte cukroví libovolných tvarů, u poloviny však vykrojte i ozdobný střed. Cukroví přeneste na plech vyložený pečícím papírem a pečte při teplotě 180ºC asi 8 minut. Po vychladnutí spojujte kolečka nejlépe rybízovou nebo malinovou marmeládou.
Pomerančová kolečka
Pomeranč příjemně provoní máslové těsto i kuchyni.
Budete potřebovat:
- 200 g rýžové mouky
- 100 g moučkového cukru
- 100 g másla
- 1 vanilkový cukr
- 2 vejce
- šťávu i kůru z 1 pomeranče
- čokoládovou polevu na ozdobu
Z všech základních ingrediencí vypracujte vláčné těsto, rozválejte ho a vykrajujte z něj kolečka. Ty pokládejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte při teplotě 170ºC asi 10 minut. Po vychladnutí je ozdobte čokoládovou polevou.
Citrónová srdíčka
Křupavé mandlové cukroví tvoří spolu s výraznou polevou neodolatelnou pochoutku.
Na 40 kousků si připravte:
- 200 g mandlí
- 120 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 3 žloutky
- ½ lžičky citrónové esence
a na polevu a ozdobu:
- 100 moučkového cukru
- 2 – 3 lžíce citrónové šťávy
- kandovanou citrónovou kůru
Žloutky utřete s krupicovým i vanilkovým cukrem a citrónovou esencí do pěny, přisypte mandle a vypracujte vláčné těsto. Pracovní plochu podsypte moučkovým cukrem a z těsta vyválejte plát o tloušťce asi 3 mm. Vykrajujte srdíčka, pokládejte je na plech vyložený pečícím papírem a pečte při teplotě 180ºC asi 12 – 15 minut. Moučkový cukr utřete s citrónovou šťávou, vzniklou polevou ještě horká srdíčka potírejte a před zaschnutím je ozdobte kandovanou citrónovou kůrou.
Malinovo – mandlové řezy
Vláčné tyčinky s voňavou marmeládou a křupavou drobenkou – co víc si přát?
Na 1 plech budete potřebovat:
- 80 g najemno nasekaných lískových ořechů
- 80 g bezlepkové mouky
- 40 g kokosové mouky
- 40 g maniokové mouky
- 200 g třtinového cukru
- 70 g másla
- 1 žloutek
- ½ lžičky prášku do pečiva
- 1 lžičku vanilkové esence
na náplň:
- 400 g malinové marmelády
- 150 g másla
- 100 g třtinového cukru
- 80 g bezlepkové mouky
- ½ lžičky vanilkové esence
a na drobenku:
- 100 g strouhaného kokosu
- 100 g mandlových plátků
- 120 g másla
- ½ lžičky vanilkové esence
Ze všech základních ingrediencí vypracujte kompaktní těsto a rozetřete ho na plech vyložený pečícím papírem. Pečte při teplotě 180ºC asi 7 minut – jen, aby se těsto zpevnilo. Poté plech z trouby vyndejte, nechte mírně zchladnout a plát potřete marmeládou. Ostatní zbylé suroviny na náplň smíchejte a marmeládu vzniklou směsí posypte. Z másla, kokosu, mandlových plátků a vanilkové esence vytvořte drobenku a nasypte na povrch řezů. Plech vraťte do trouby a pečte ještě dalších 25 minut. Po vychladnutí nakrájejte řezy na tyčinky nebo čtverečky.