Fish 2073798 1920

Vychutnejte si doma připravenou rybu, s těmito triky zápach po nich zmizí rychle

Ryby jsou velmi zdravé, měly by se konzumovat hned několikrát týdně. Mnoho lidí se ale přípravě ryb doma vyhýbá, a to zejména kvůli zápachu, který je pro ryby typický. Odrazující zápach ryb ale nemusí být překážkou pro jejich přípravu. Pokud víte jak na to, zápachu se lze velmi snadno zbavit.

Pokud si donesete domů rybu, je dobré již při její přípravě myslet na eliminaci zápachu. Ryby po vybalení důkladně opláchněte a omyjte pod tekoucí vodou a vysušte ji. Po umytí ji ponořte do mléka. Mléko pohltí zápach rybiny a zároveň nezmění chuť masa. Až vyndáte ryby z mléka, opět je osušte a nechte je pořádně vyschnout. Se suchými rybami pak můžete zacházet přesně tak, jak jste zvyklí.

Zápach v kuchyni

Po přípravě ryb může zápach zůstat na různém kuchyňském náčiní, jako je pánev, prkénko, nůž a na jiné věci, které používáte. Kromě pánve vám se vším pomůže jedlá soda. Tu stačí vetřít do věcí, které vládnou rybinou, nechat několik desítek minut působit, setřít kuchyňskou houbičkou na nádobí a opláchnout vodou. Pánev musíte zbavovat zápachu trochu jinak. Na pánev nasypte trochu lógru z kávy, přidejte trochu vody a na chvíli povařte. Káva pohltí zápach rybiny.

Zdroj obrázku: Pixabay

Rybina na rukou

Pokud se při přípravě ryb usídlil zápach z ryb i na vašich rukou, obyčejným mýdlem jej dolů nedostanete. Použijte kuchyňskou sůl, kterou ruce jemně třete a pak je pořádně omyjte pod tekoucí vodou. Kromě soli můžete využít také citronovou šťávu, kterou stačí na ruce nakapat, houbičkou umýt a spláchnout.

Zdroj obrázku: Pixabay

Zápach v ovzduší

Pokud se i přes všechna preventivní opatření vznáší rybina ve vzduchu, chopte se hrnce, nalijte do něj sklenici vody, 5 lžic octa a přisypte pár kusů hřebíčku. Nechte vařit na mírném ohni, vzduchem se začne šířit příjemná vůně, která přebije smrad ryb. Aby měla pára s vůní možnost dostat se do vzduchu, nepřiklápějte hrnec pokličkou.