
Zavařování v myčce je jednoduché a efektivní
K létu patří zavařování, kdy se postupně zpracovává to, co se na zahradě urodilo. Začíná to jahodovými džemy a marmeládou, pokračuje zavařenými třešněmi. Pak je zapotřebí udělat zeleninové čalamády, houby v octě a možná přijde čas i na vaření švestkových povidel. Nedílnou součástí zavařování je sterilizace, která je nutná k tomu, aby zavařenina dlouho vydržela. Jak si ji lze zjednodušit?
Proč se musí při zavařování použít sterilizace
Už jsme si řekli, že základem zavařování je sterilizace. V podstatě to znamená, že se obsah sklenic vystaví teplotě minimálně 85 °C, aby se jejím působením zničily choroboplodné zárodky a zavařenina vydržela. K tomuto účelu se zpravidla používá zavařovací hrnec, do kterého se nalije voda, a pak se do něho naskládají sklenice a sterilizují se při uvedené teplotě asi dvacet minut.
Kromě zavařovacího hrnce je ale možné použít i modernější a efektivnější způsob zavařování. Podmínkou však je mít doma myčku na nádobí.

Jak zavařovat pomocí myčky nádobí
Předtím, než do zavařovacích sklenic dáte připravené ovoce nebo zeleninu, je třeba je pečlivě vymýt, vyvařit a usušit. Pak do nich vložíte zavařeninu a uzavřete víčkem. Pod ním by měly zůstat asi dva až tři centimetry volného prostoru.
Uzavřené sklenice se zavařeninou postavíte dnem vzhůru do myčky. Nastavíte program na nejvyšší teplotu, asi 70 °C. Do myčky nebudete dávat žádné mycí prostředky a necháte program proběhnout bez nich. Až program skončí, postavíte sklenice opět dnem vzhůru na čistý povrch a necháte je přes noc vychladnout. Teprve potom je možné je uskladnit na chladné a tmavé místo, kde vydrží i několik měsíců.
Tento způsob zavařování je jednodušší a rychlejší. Ubude práce a možná vás to bude i více bavit. Podobně jako myčku nádobí lze k zavařování využít klasickou elektrickou troubu.
Zdroj: https://heatherearles.com/strawberry-jam/