Preserved Food Concept

Zavařování v troubě je snadné a rychle hotové

Konec léta je pro mnoho lidí čas, kdy se zavřou do kuchyně a celé dny jen zavařují nejrůznější ovoce a zeleninu. Aby vám potraviny vydržely několik měsíců, musíte je chránit před bakteriemi. A to uděláte jedině tak, že dokonale sterilizujete sklenice a víčka před zavařováním a potom potraviny pasterizuje. Většina lidí to dělá v hrnci, ale pasterizování v troubě je mnohem jednodušší. Poradíme vám, jak na to.

Jak zavařovat v troubě?

Pasterizace je proces konzervace potravin, díky kterému prodloužíte jejich čerstvost o několik měsíců. Máte-li sklenice s klasickým víčkem, můžete pro jejich pasterizaci použít také troubu. Tradičně se potraviny zavařují v hrnci plném horké vody, ale není to podmínka. Uvidíte, že trouba je mnohem pohodlnější a rychlejší možnost, protože do ní vložíte více sklenice najednou.

Postup je celkem snadný. Plech vyložte pečicím papírem nebo utěrkou. Sklenice postavte tak, aby se nedotýkaly. Vložte plech do studené trouby. Zapněte ji na 120-130 stupňů s horním a spodním ohřevem. Jakmile dosáhne vhodné teploty, nechte ji běžet 15-30 minut. Potom ji vypněte a nechte sklenice uvnitř zavřené dalších 15 minut. Nakonec je vyndejte z trouby a nechte vychladnout.

homemade-preserved-fruit-pickled-vegetable-with-woman-writing-down-recipe-background
Zdroj obrázku: Freepik

Jak dlouho pasterizovat potraviny v troubě?

Čas, který stráví sklenice s potravinami v troubě, je velmi důležitý. Hodně to závisí na tom, co právě zavařujete. Dobu 15-30 minut potřebují zeleninové šťávy, džemy, okurky, marinády nebo nektary. Ovoce potřebuje kratší dobu. Třikrát po 30 minutách pasterizujte houby. A dvakrát po 30 minutách potřebuje zahřát řepa, fazole, hrášek a další zelenina. Mezi pasterizacemi vždy udělejte 14hodinovou pauzu.

Musíte po pasterizaci v troubě otočit sklenice dnem vzhůru?

Ano, po zavařování v troubě musíte sklenice otočit dnem vzhůru stejně jako v případě pasterizace v hrnci. Musíte si být jisti, že je sklenice pevně uzavřena a postavit ji dnem vzhůru. V této poloze je nechte vychladnout. Nezapomeňte je skladovat na chladném a tmavém místě a budete mít ovoce i zeleninu po celou zimu.

Zdroj: https://www.budget101.com/recipes/3975-dry-oven-canning/