Zkazene Jidlo1

Stop zbytečnému plýtvání s jídlem. Klíč je ve správném skladování potravin

Málokdo má radost, když v domácnosti dojde ke zkažení jídla. Jsme nuceni jej vyhodit, což označujeme za plýtvání. Každá domácnost by měla být schopná odhadnout kolik potravin nakoupit, aby nedošlo k jejich zkažení. I tak se ale může stát, že zapomeneme koupit to, co potřebujeme, a koupíme něco navíc. Jak bychom se měli chovat k potravinám, aby nedocházelo k jejich kažení?

Zdroj obrázku: Freepik

Ovoce a zelenina

Trvanlivost ovoce a zeleniny nejlépe prodloužíte jejich správným uložením. Vyberte místo s poměrně vysokou vzdušnou vlhkostí (kolem 80 %) a takové, kde bude chladno. Většině druhů ovoce a zeleniny bude lednice plně vyhovovat, myslete ale na to, že existují některé výjimky, jako například rajčata, banány či brambory, které je lepší nechat v tmavé a chladné místnosti, ideálně ve sklepě na dlažbě. Některé sezónní ovoce, jako například borůvky a jahody, můžete zamrazit a uschovat pro použití na zimu.

Maso a ryby

Maso i ryby se kazí poměrně rychle. Proto je velmi důležité je uchovávat v lednici či mrazáku, podle toho, za jak dlouho se je chystáte použít. Maso i ryby vydrží v lednici zhruba týden, mrazák výrazně prodlouží dobu spotřeby, a to až na 12 měsíců. U ryb dejte pozor na to, že v mrazáku vodnatí a po rozmrazení nemusí být dobré. S tím souvisí i to, že uzené ryby je lepší do mrazáku vůbec nedávat.

Zdroj obrázku: Freepik

Mléčné výrobky

Mléčné výrobky jsou bohaté na mikroby, které urychlují kažení. Proto je velmi důležité všechny mléčné výrobky uskladnit do lednice hned, jak dojdete domů. Rozhodně mléčné výrobky nenechávejte před uklizením stát při pokojové teplotě. Mohlo by se stát, že nevydrží ani do data minimální trvanlivosti. Myslete na to, že kromě mléčných výrobků musíte uchovávat v chladničce i vejce, která by se v běžné pokojové teplotě mohla zkazit.

Zdroj: https://abcnews.go.com/Health/Wellness/prevent-food-spoiling/story?id=16748343