
Zbylé bílky nebo žloutky je škoda vyhodit. Skvěle pečují o krásu i kožené doplňky
Vejce jsou základní ingrediencí do mnoha receptů. Ale vzhledem k tomu, že spousta receptů nevyžaduje celé vejce, často nám zbyde bílek nebo žloutek a my nevíme, co s ním, tak ho vyhodíme. Příště už to nedělejte! Existuje totiž spousta způsobů, jak zbylý bílek nebo žloutek použít. A nemusí to být jen v kuchyni. O některé z nich se zde s vámi podělíme.
Krásné vlasy díky žloutkům, mladší pleť díky bílkům
Vejce nejsou jen na jídlo! Už jste slyšeli o pleťové masce z vaječných bílků? Taková maska má hydratační účinky, což oceníte v zimě i v létě, kdy je pokožka vyprahlá ze sluníčka nebo z přetopených místností. A nejlepší je, že si takovou masku zvládnete rychle a snadno vyrobit sami doma. Příště až vám zbyde vaječný bílek, nevyhazujte ho, ale přidejte k němu trošku vody. Směs vyšlehejte a naneste na obličej. Kromě hydratace pomáhá bílek také proti otokům, zmenšuje póry a zpevňuje pokožku.

Použili jste všechny bílky, ale zbylo vám pár žloutků? Nevadí. Vyrobte si vlasový kondicionér, který zajistí výživu, lesk a růst vlasů. Pro výrobu domácího kondicionéru postupujte následovně:
- Smíchejte 2 žloutky s vodou nebo olivovým olejem a vytvořte hustou směs, která nebude moc řídká, aby na vlasech držela.
- Umyjte si vlasy jako obvykle a po smytí šamponu naneste žloutkovou směs.
- Nechte působit 10 minut a poté opláchněte teplou nebo studenou vodou.

Vyčistí kožené výrobky a pomůžou s lepením
Určitě jste si všimli, že jsou bílky lepkavé. Tím, jak usychají, se stávají stále lepivějšími. Samozřejmě nemají sílu jako např. vteřinové lepidlo, ale fungují dobře jako lepidlo na papír nebo karton.
Kvalita lepivosti vaječných bílků je také dobrá při čištění určitých povrchů, zejména kůže. Vyšlehaným bílkem jemně otřete boty, tašky nebo třeba koženou pohovku. Poté směs setřete hadříkem, nejlépe z mikrovlákna. Bílky kůži vyčistí a zároveň vytvoří ochranný film.
Zdroj: https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/top-10-ways-leftover-egg-whites-and-yolks