Hand Rubber Glove Cleaning Electric Stove With Spray Bottle Rag Sunny Day Kitchen Cleaning Concept Background Photo

Dokonale čistý sporák i pečicí trouba: i ty největší nečistoty najdou své řešení

Sporák je spotřebič, který se pravidelně musí čistit. Pokud to tak neuděláte, skvrny od vody, mléka nebo oleje mohou způsobit, že už je dolů nikdy nedostanete. Po každém vaření se tak vyplatí věnovat několik minut úklidu, abyste se potom s čištěním netrápili několik hodin.

Každý sporák bude potřebovat jiné čištění

U plynové sporáku je dobré využít toho, že je ještě teplý. Nečistoty půjdou lépe odstranit. Desku stačí jen omýt teplou vodou, do které přidejte ocet nebo mléko. Následně otřete do sucha hadříkem. Nikdy ale nepoužívejte hadřík z ostřejšího materiálu nebo drátěnku, protože byste desku mohli poškodit. Jestli najdete starší špínu, je nutné na ni nanést pastu z jedlé sody a vody.

Hořáky můžete umýt přímo s deskou. Jestli jsou hodně znečištěné, používejte zubní kartáček, který se dostane téměř všude. Hořáky můžete namočit do teplé vody s trochou mycího prostředku a vydrbat je kartáčem. Hodně staré nečistoty ale možná dolů nedostanete vůbec. U keramické desky naopak musíte počkat, až zcela vychladne, protože by mohla popraskat. Na keramiku můžete použít speciální mléko určené právě na keramické desky nebo roztok vody a octa.

Zdroj obrázku: Freepik

Troubu i veškeré spotřebiče je dobré čistit hned po použití

Je to důležité z toho důvodu, že skvrny, které zaschnou, půjdou hůře odstranit. Mřížky z plynového sporáku můžete namočit do vody, jak jsme psali už nahoře. Pomocí roztoku vody a octa můžete vyčistit také rošt od grilu, který stačí namočit a poté vydrbat kartáčem.

Trouba, která je součástí každé domácnosti, je také velmi náchylná k nečistotám. Stačí jen upéct maso nebo do ní vložit hranolky, a tuk může být po celé troubě. Počkejte, až vychladne, a použijte buď chemické prostředky, nebo domácí metody, které budou levnější a stejně účinné. Jestli už tam máte starší připáleniny, je nutné je na nějakou chvíli namočit. Můžete použít pastu z jedlé sody a vody a za půl hodiny pomocí hadříku setřít. Náročné je také vyčistit sklo od trouby. Na to použijte trochu oleje a leštidla, ale pokud skvrny nezmizí, zkuste denaturovaný alkohol.

Zdroj: https://food52.com/blog/22520-the-ultimate-step-by-step-guide-to-cleaning-your-stove