Bowl Fresh Green Salad Hold Female Hands

Zdravý jídelníček je snadné dodržet. Klíčem je zařadit několik jednoduchých položek

Ne každý má správné stravovací návyky, což se může velmi jednoduše projevit i na zdravotním stavu. Důležitá je nejen snídaně, ale také dopolední i odpolední svačina, oběd a samozřejmě večeře. Pakliže jedno z těchto jídel vynecháte, můžete mít trávicí i jiné obtíže.

Proč je snídaně tak důležitá a co by měla obsahovat?

Ideální čas na snídani je mezi šestou až devátou hodinou ranní. Tohle jídlo by mělo obsahovat především sacharidy. Vhodná je ovesná kaše, ovesné vločky, ovoce, plněné sendviče z celozrnného chleba a podobně. Tyto pokrmy vám dodají energii na celý den. Také podpoří koncentraci jak v práci, tak i ve škole. Posnídat můžete ale i sladké koláče a buchty, ty snadno v ranních hodinách spálíte.

Šanci dejte před obědem i dopolední svačině

Někteří lidé mohou tvrdit, že dopolední svačina není až tak nezbytná, ovšem může zabránit přejídání se při obědě anebo večeři. Posvačit můžete mezi devátou až dvanáctou hodinou dopolední třeba celozrnný sendvič, kousek čerstvé zeleniny a ovoce či müsli tyčinku.

Zdroj obrázku: Freepik

Oběd by měl být ideálně teplý a vydatný

Mezi 13. až 15. hodinou je trávicí systém nejaktivnější. Proto je tento časový úsek ideální pro konzumaci oběda – největšího jídla během dne. Pokud možno si dopřejte teplý pokrm, který bude obsahovat hodnotné suroviny. Vhodné jsou ovšem i saláty, zeleninové nebo těstovinové.

Odpolední svačina a večeře

Odpolední svačina není nezbytně nutná. Pokud k ní přesto přistoupíte, lze konzumovat třeba čerstvou zeleninu, ovoce anebo lehké pečivo s pomazánkou. Posledním pokrmem je pak večeře, která rozhodně nemusí být teplá. V tomto smyslu vsaďte například také na čerstvou zeleninu (salátové okurky, rajčata, ředkvičky), přírodní sýry, celozrnné bagety, chléb a podobně. Jíst můžete i ryby, drůbeží maso, celozrnné těstoviny a hnědou rýži.

Nezapomeňte na pravidelný pitný režim

Pravidelné stravování je skutečně velmi důležité, neměli byste však opomenout ani důsledný pitný režim. Vhodné je vypít přes den alespoň 2 až 3 litry čisté vody. Do pitného režimu lze ale zařadit rovněž čaje, ovocné a zeleninové šťávy i rostlinná či živočišná mléka.

Zdroj: https://www.heartandstroke.ca/healthy-living/healthy-eating/healthy-eating-basics