Ingredients Healthy Foods Selection Concept Healthy Food Set Up

Antibiotika tělo vyléčí, střeva ale trpí. Do formy je vrátí superpotraviny nabité probiotiky

Po užívání antibiotik je tělo zmožené jak proděláním nákazy, tak i chemickým koktejlem použitým k uzdravení organismu. Probiotika neboli přátelské bakterie nám pomáhají vypořádat se s oslabením organismu a vrací zažívací a trávicí ústrojí, pro které jsou chemické látky obsažené v lécích nadměrnou zátěží, zpět do normálního stavu. Jedním ze způsobů, jak tělu pomoci, je užívání doplňků stravy. Probiotika seženete v kterékoli lékárně, ovšem pokud chcete šetřit čas a peníze, můžete se vydat přírodní cestou a zařadit do jídelníčku potraviny, které tuto skupinu bakterií přirozeně obsahují.

Zdroj obrázku: Freepik

Spásu najdete v kvašené zelenině

Kysané zelí, nakládané okurky a kimchi (korejská kvašená zelenina) jsou vynikající nejen v zimních měsících, kdy je čerstvá zelenina k sehnání pouze v obchodech. Procesem kvašení se zelenina uchovává po staletí tak, aby nepřicházela o drahocenné vitamíny a minerální látky. Dále obsahuje právě přátelské kmeny bakterií, které vytváří ideální prostředí ve střevech a pomáhají s trávením. Zařazením těchto potravin do vašeho jídelníčku potěšíte nejen své chuťové buňky, ale také střevní mikroflóru, ve které dojde k množení bakterií a následné ochraně před škodlivými mikroorganismy.

Zdroj obrázku: Freepik

Nakládané okurky a kefír – ne v jeden den!

Nejvíce probiotik najdeme v kysaných mléčných výrobcích, protože patří mezi mléčné bakterie. Jogurty, jogurtová nebo kefírová mléka, brynza, kysaná a acidofilní mléka – to jsou produkty, které by měly mít stálé místo ve vašem jídelníčku. Pokud se již dostavily střevní potíže a vy nevíte, kterou potravinou se zachránit, sáhněte raději po tobolkách z lékárny. Jestliže dojde k přemnožení škodlivých bakterií, je potřeba, aby se ty přátelské dostaly do střeva ve velkém množství, čehož dosáhnete pouze konzumací koncentrovaných probiotik.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/11-super-healthy-probiotic-foods