Bezlepková dieta je velký trend. Většinu ale zklame, zázračné změny se nedočkají
Bezlepková dieta se stala masivním trendem v oblasti stravy v posledních 5–10 letech. Do té doby průměrný nakupující pravděpodobně nevěděl, co je lepek nebo bezlepková dieta. Nyní velké potravinářské společnosti vytváří bezlepkové alternativy potravin ve velkém množství, restaurace se mohou pochlubit bezlepkovými menu. Proč?
Příslib bezlepkové diety
Možná si myslíte, že bezlepková dieta vás donutí zdravěji jíst, zhubnete a budete cítit více energie. Ve skutečnosti nic z toho není platným důvodem pro přechod na bezlepkovou dietu. Jedinými dvěma důvody, proč vyřadit lepek, je léčba celiakie nebo alergie na pšenici.
Co je lepek?
Lepek je obecný název pro bílkoviny, které se nacházejí v pšenici, žitu, ječmeni a zrnech. Dva hlavní proteiny, glutenin a gliadin, jsou obsaženy v živném pletivu semen některých obilovin. Právě lepek poskytuje pečivu nadýchanost.
Celiakie a lepek
Celiakie je autoimunitní stav, kdy konzumace lepku může způsobit vážné následky, jako je dlouhodobé poškození orgánů. Bezlepková dieta je přísná, lékařsky nezbytná strava, která ovlivňuje to, co lidé s celiakií jedí, léky, které berou, a dokonce i hygienické prostředky, které používají. Příznaky zahrnují zažívací problémy, jako je nadýmání, plynatost, průjem nebo zácpa. Jako celiak můžete také zaznamenat nutriční nedostatky, které způsobují anémii, hubnutí, kožní vyrážky, neurologické problémy, deprese nebo úzkost.
4 rizika bezlepkové diety
- Nedostatek vlákniny: Vynikajícím zdrojem vlákniny je celozrnný chléb, ovesné vločky, popcorn, fazole, čočka, ovoce a zelenina.
- Čím více lepku je ve stravě, tím menší je riziko cukrovky: Celkově vláknina, vitamíny a živiny nalezené ve zdravých potravinách obsahujících lepek se ukázaly jako prospěšné pro celkové zdraví.
- Nedostatek základních vitamínů a živin: Existují také zdravé potraviny, které dávají vašemu tělu živiny potřebné pro správné fungování
- Přibývání na váze: Ve skutečnosti mnoho bezlepkových pečených předmětů obsahuje vyšší množství kalorií a cukru než jejich „normální“ protějšky obsahující lepek.
Zdroj: https://www.imaware.health/blog/risks-of-a-gluten-free-diet