Bramborová moučka vylepší nejen připravované pokrmy. V domácnosti najde skvělé využití
Bramborová moučka je jinými slovy bramborový škrob. Ten se dá využít nejen v kuchyni, ale pomůže také při jiných činnostech v domácnosti. Je to základní surovina, která by neměla chybět v žádné spíži. Slouží nejen k pečení koláčů, ale také upraví masové pokrmy, omáčky nebo moučníky. Používá se také jako pomocník při čištění.
Jak poznat, že je v bramborách škrob?
Abyste zjistili, jestli brambory vůbec obsahují škrob, můžete si udělat jednoduchý test. Na rozpůlenou bramboru kápněte jodovou tinkturu. Jestli postříkané místo zmodrá nebo zfialoví, škrob v bramboře najdete. Určitě znáte bramboráky, z nastrouhaných brambor se nejdříve musí slít tekutina. Když ji dáte do sklenice a chvíli počkáte, uvidíte, jestli se na dně usadí vrstva škrobu. Škrob se ale využívá nejen v kuchyni, má široké spektrum využití.
Moučka se používá jako zahušťovadlo, neobsahuje lepek, ale použít ji můžete i v tradiční kuchyni, ne jen ve stravě pro celiaky. Kromě toho ji můžete využít také v domácnosti, například na škrobení prádla. I když už to není činnost, která by v posledních letech byla k vidění, najdou se tací, kteří určité druhy tkanin potřebují naškrobit. Nejvíce se škrobí háčkované dečky, záclony nebo kanýry.
Bramborová moučka snadno odstraní skvrny
Máte mastnou skvrnu na látce? Nemusíte se obávat, pokud doma máte bramborovou moučku. Ještě když je skvrna čerstvá, posypte ji moučkou, nechte několik hodin působit, poté moučku odstraňte a zbylý prášek zkuste vykartáčovat. Hodí se také na čištění sádrových odlitků, na které nejde použít obyčejná voda. Moučku smíchejte s trochou vody, nechte zaschnout na předmětu a následně vrstvu škrobu odloupněte.
Hodí se také na čištění oken. Smíchejte lžičku bramborového škrobu a lžičku saponátu ve třech litrech vody a do roztoku následně namočte houbičku. Umyjte okenní skla, stěrkou setřete a nakonec do sucha vyleštěte. Moučka skvěle dezinfikuje plyšové hračky. Dejte je do sáčku, posypte moučkou, protřepejte a nad vanou poté zbytek moučky vyklepejte.
Zdroj: https://www.delightedcooking.com/what-is-potato-flour.htm