Top View Delicious Food Croquettes Plate

Bramborové krokety podle tradičního receptu

Krokety jsou méně častou variantou pro přílohu k různým jídlům. O to víc je vzácnější jejich chuť a pochutnáte si na nich. Klasická verze kroket obsahuje masovou nebo houbovou směs uvnitř smažené krusty a těsta. Zkuste ale zapomenout na tradiční recepty a vyzkoušejte sto let starý recept, který se nyní opět vrací na výsluní.

Krokety konzumovali už ve starověku

Starověký Řím patřil ve své době k nejmocnějším civilizacím tehdejšího světa. Někteří obyvatelé Říma si mohli s chutí vychutnávat krokety. Název tohoto pokrmu vznikl z francouzského slova „croquer“, které znamená „kousat“. Nejstarší dochovaný recept sahá do dob vlády Ludvíka XIV. z konce 17. století. V té době se plnily lanýži, masem a kostní dření. Od té doby vznikla spousta receptů, nás ale zajímá bramborová směs, pojďme se tedy podívat na samotný recept.

Bramborové krokety

Letos tento recept slaví neuvěřitelných sto let. Krokety připravené na bázi brambor nejsou vůbec finančně ani časově náročné. Tyto krokety můžete využít jako přílohu k hlavnímu jídlu nebo si na nich pochutnat jen tak s nějakou omáčkou či dresinkem. Bramborové krokety lákají svým nadýchaným krémovým středem, který dokonale ladí s křupavou kůrkou.

Zdroj obrázku: Freepik

Seznam ingrediencí

Pro výrobu bramborových kroket budete potřebovat následující seznam ingrediencí:

  • 5–6 brambor,
  • 2 žloutky a jedno vejce,
  • malé množství mléka a 2 lžíce másla,
  • mouka a strouhanka k obalování,
  • sůl, pepř, muškátový ořech, petržel, kopr, pažitka a další koření či bylinky, volitelný je také česnek nebo cibule,
  • olej nebo sádlo ke smažení.

Postup

Nejdříve si uvařte brambory, sceďte je a rozdrťte. Přidejte malé množství mléka a másla. Šlehejte do té doby, než vám vznikne pyré. Odložte stranou, po vychladnutí přidejte žloutky, koření a bylinky, popřípadě osmaženou cibulku či prolisovaný česnek, a promíchejte. Na pánvi si rozehřejte tuk, z bramborového těstíčka si vytvořte válečky a obalte je postupně v mouce, vejci a strouhance. Smažte dozlatova, podávejte s omáčkou nebo jako přílohu k večeři.

Zdroj: https://www.marthastewart.com/333237/potato-croquettes