Detoxikace uleví celému tělu a vlije do žil novou energii. Vsaďte na oblíbenou zeleninu
Po svátcích plných hodování si naše tělo zaslouží očistit od toxinů. Toxiny, které v těle máme, zatěžují organismus a také ohrožují klíčové procesy těla. Proto je vhodné několikrát za rok tělo pročistit od toxických látek, které se v těle nashromáždily, a dopřát si takzvaný restart. Jaké potraviny jsou ale vhodné pro detoxikaci organismu? Máme pro vás pár tipů.
Proč detoxikovat tělo?
Detox odstraní škodlivé látky, které se v těle nahromadily v důsledku nadbytku stravy bohaté na trans mastné kyseliny, konzervační látky a cukry. Kromě toho se tělo znečišťuje také kouřením cigaret, pitím alkoholu a konzumací nezdravých, chemicky ošetřených jídel. Toxiny mohou v lidském těle zatížit důležité orgány, ale hlavně ty, které mají za úkol čistit, a to jsou ledviny a játra.
Jak poznáte, že tělo potřebuje detox?
Je vhodné se zamyslet nad detoxikací, pokud:
- cítíte neustálou únavu,
- na kůži se objevují pupínky a akné,
- pleť je suchá a také zemitá,
- objeví se žaludeční problémy,
- tělo trpí stálými drobnými infekcemi.
Zelenina pro detox
Nejlepší je zelenina, která pročistí střeva a s tím i odplaví z těla veškeré nečistoty. Mezi hlavní čističe patří zelí, brokolice, petržel, červená paprika a okurky. Zelí je vhodné jíst po celý rok. Je plné vitamínů A, B, C, E a K a také obsahuje velké množství antioxidantů. A to jsou ty důležité látky, které tělu pomohou zbavit se toxických látek. Mezi další výhody bílého zelí patří jeho nízká energetická hodnota. Další z potravin, které bychom při detoxu měli zařadit do jídelníčku, je brokolice. Tato zelenina je řazena mezi přírodní antioxidanty. Obsahuje sulfany a mnoho cenných vitamínů a minerálů. Okurky jsou významné hlavně velkým obsahem vody. Pitný režim je během detoxu jednou z nejdůležitějších složek. Díky dostatečnému příjmu vody se tělo snáze zbaví nežádaných látek.
Zdroj: https://www.glamour.com/story/5-detoxifying-vegetables-recipes