Mid Section Hands Washing Apple Washbasin

Pesticidy udrží zeleninu i ovoce čerstvé, člověku ale škodí. Některé druhy jich obsahují velké množství

Přítomnost ovoce a zeleniny v jídelníčku je nesmírně důležitá, protože našemu tělu dodá obrovské množství vitamínů a minerálů, které potřebujeme ke zdraví celého těla. Bohužel v ovoci a zelenině z obchodu najdeme hodně pesticidů, které na naše zdraví nemají zrovna nejlepší vliv. Které druhy obsahují nejvíce chemie a jak si vybrat ty, které budou doopravdy zdravé?

Čím a proč pěstitelé stříkají ovoce a zeleninu?

Pesticidy jsou syntetické nebo přírodní látky, které zemědělci a pěstitelé používají k likvidaci škodlivých a nežádoucích organismů. Díky tomu se na plodech neobjeví žádný hmyz, červi nebo nemoci. Stejně tak ale zajistí, že ovoce a zelenina vydrží mnohem déle čerstvé a zemědělci budou mít možnost všechno prodat koncovým spotřebitelům.

Pesticidy plody i celé rostliny chrání, což je jejich výhoda. Bohužel mají také hodně negativ. Pro lidský organismus to totiž není nic zdravého. Díky pesticidům se zvýší úroda a sníží se výskyt epidemií mezi hospodářskými zvířaty a ptáky. Při dlouhodobé konzumaci mají karcinogenní, neurotoxické a další účinky. Mohou narušit hormonální a enzymatickou regulaci v těle. Jejich konzumaci se ale nikdy zcela nevyhneme. Důležité je zamezit případům, kterým můžeme.

Zdroj obrázku: Freepik

Plody s nejmenším množstvím pesticidů

Existuje řada druhů ovoce a zeleniny, které nejsou náchylné k absorpci pesticidů a můžeme je klidně jíst. Většinou jde o suroviny, které mají slupku. Jedná se o avokádo, mango, cibuli, chřest, zelí, květák, lilek, grapefruit, kiwi, papáju, kukuřici, sladké brambory, hrášek nebo ananas. Tyto plody nemusíte kupovat v bio kvalitě a nemusíte se obávat velkého množství pesticidů.

Plody s největším množstvím pesticidů

Na druhé straně spektra bohužel stojí plody, které tolik milujeme a konzumujeme hlavně během léta. Jedná se překvapivě o brambory, špenát, rajčata, celer, kapustu, nektarinky, třešně, papriky, hroznové víno a jablka. Pesticidy můžete omezit, když budete kupovat bio varianty těchto potravin, anebo je doma opláchnete v octu, prášku do pečiva nebo kyselině citronové.

Zdroj: https://www.naturopathy-uk.com/news/news-cnm-blog/blog/2020/05/22/how-to-remove-pesticides-from-vegetables-and-fruits-2/