Top View Fresh Tangerines Bucket With Quinces Glass Fresh Fruit Juice

Domácí kdoulová šťáva je vynikající nejen do čaje. Během zimy posílí imunitu a uleví při kašli

Šťáva z kdoule je velmi zdravá i chutná. Nejen kvůli její chuti, ale i kvůli jejím zdravotním účinkům bychom ji měli mít doma. Šťáva se může přidat do zimního čaje nebo zpracovat a zavařit. Její užívání může předcházet infekcím a nachlazení. Kdouli se přezdívá dokonce citrón. V tomto článku vám ukážeme, jak ji připravit a používat.

Jak se dá využít kdoule?

Už naše babičky používaly tuto šťávu a znaly její účinky. Stále častěji využíváme zkušeností lidové moudrosti a moderní fytoterapie. Přírodní produkty budou vždy ty nejlepší léky. A šťáva z kdoule je skvělým způsobem, jak přírodní bohatství využít co nejlépe. Toto ovoce pochází z jihozápadní Asie a roste divoce v Evropě.

Dužina ovoce je kyselá, tvrdá a má spoustu semen. Kdoule je nutričně hodnotná, ale samotná není příliš chutná, proto se používá většinou v zavařeninách. Dělají se z ní džemy, marmelády, tinktury a džusy. Všechny způsoby jsou užitečné. Tady je recept na domácí šťávu a její benefity.

Zdroj obrázku: Freepik

Recept na šťávu

Recept na ovocnou šťávu z kdoule: potřebujeme 1 kg plodů (odvážíme po odstranění semenných hnízd, obvykle stačí 4–5 kusů) a 1 kg cukru. Umyté ovoce nakrájíme na malé kousky a zbavíme hnízda semínek (neodstraňujeme slupku). Nastrouháme na hrubém struhadle. Přendáme do sklenice, přičemž každou vrstvu ovoce posypeme vrstvou cukru. Nádobu odstavíme na pár dní (nebude na škodu dvakrát denně protřepat, aby se cukr lépe promíchal s ovocem).

Šťávu můžete konzumovat tak, že si ji přidáte do čaje nebo ji zředíte ve vodě. Působí prospěšně na imunitu, během podzimních a zimních dnů posiluje imunitní systém vůči útokům patogenních mikroorganismů, zkracuje trvání infekce a zmírňuje její příznaky, pomáhá vyrovnat se s únavným, suchým kašlem. Šťáva prospívá také našemu metabolismu.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/what-is-quince-fruit