Tomatoes Glass Jar Black Wall Top View Homemade Blanks Canning

Nakládaná rajčata podpoří činnost střev, imunitu i hubnutí

Jídla, která vyplavují bakterie ze střev, poskytují pocit sytosti, podporují práci srdce, regulují krevní tlak, snižují hladinu špatného cholesterolu a posilují imunitní systém. Jsou to hlavně ideální přípravky na zimu. Řeč je o nakládaných potravinách.

Nakládaná rajčata

Nakládaná rajčata jsou v zimě bohatým zdrojem vitamínů A, E, C, K a B. Najdeme v nich také hořčík, železo, vápník, kyselinu mléčnou a vlákninu. Nakládaná rajčata jsou bohatým zdrojem vitamínů a makroelementů potřebných pro správné fungování našeho těla. Díky nim podpoříme práci kardiovaskulárního systému a vyhneme se kardiologickým problémům.

Siláž také pomůže regulovat krevní tlak. Přípravky z rajčat budou pomocí pro imunitní systém, díky čemuž se budeme chránit před nachlazením. Rajčata bohatá na vlákninu zajistí pocit sytosti, potlačí tedy hlad a napomůžou zbavit se nadbytečného tuku. Siláž také reguluje vstřebávání cukru do krve. Přípravky z rajčat působí na střeva jako košťata – efektivně odstraňují usazeniny. Nakládaná rajčata se také doporučují při vysokém cholesterolu, jejich pravidelná konzumace tak může chránit před aterosklerózou a mozkovou příhodou.

Zdroj obrázku: Freepik

Recept na nakládaná rajčata

Na nakládaná rajčata budete potřebovat 1 kg malých rajčat, 1 litr vody, 2 polévkové lžíce octa, 0,5 polévkové lžíce soli, 4 stroužky česneku, 2 bobkové listy, pár kuliček pepře a kopr. Vařte vodu se solí a bobkovým listem. Mezitím umyjte rajčata, oloupejte česnek a nakrájejte je na čtvrtiny.

Rajčata, česnek, kopr a pepř klaďte do vrstev ve sklenici. Připravenou zeleninu zalijte vroucí vodou. Sklenice by měly být pevně uzavřeny a obráceny vzhůru nohama. Po několika hodinách přesuňte sklenice do chladné tmavé místnosti. Po několika týdnech jsou nakládaná rajčata připravená k jídlu. Můžete je jíst samotná, ve formě občerstvení, sendvičů nebo jako doplněk k večeři. Siláž bude skvělým doplňkem salátu. Nakládaná rajčata jsou také skvělým základem pro rajčatovou polévku nebo omáčku.

Zdroj: https://www.thekitchn.com/how-to-pickle-cherry-tomatoes-234385