Close Up View Basket Onions Maroon Background

Domácí triky, jak se zbavit zápachu cibule z rukou, nádobí i úst

Cibule je základem tuzemské kuchyně a součástí všech tradičních receptů. Říká se, že dodává potřebné aroma a šmak, protože při opékání a vaření příjemně zesládne. Jenže cibulová chuť nesedí každému, zejména vadí její intenzivní vůně, která se zadírá do kůže i nádobí. A co hůře, po konzumaci pokrmů, ve kterých se cibule objevuje, hrozí odpudivý dech. To je problém, kvůli kterému se lidé této zelenině vyhýbají. Příště už nemusí, protože cibulového zápachu se lze snadno zbavit.

Cibule jako královna kuchyně

Když se rozřízne, překvapí svým štiplavým zápachem a velmi agresivní chutí. Naopak po vaření nebo osmažení se rozline její sladká chuť. Cibule se přidává do většiny českých receptů a spolu s česnekem tvoří základní dvojici, bez které se pokrmy neobejdou. Je chutná, k tomu nadmíru zdravá, protože obsahuje důležité vitamíny, minerály, antioxidanty i vlákninu. Její výhodou je, že neobsahuje téměř žádné kalorie. Používá se též v lidovém léčitelství a je považována za přírodní antibiotikum, poradí si současně s nachlazením, kašlem i záněty.

Zdroj obrázku: Freepik

Proč jíst cibuli každý den

Cibule vyniká obsahem vitamínů, zejména pověstného céčka, ale také skupiny B, které patří mezi významné antioxidanty. Je zdrojem mnoha minerálů, mimo jiné draslíku, vápníku, železa, manganu a hořčíku. Součástí cibule jsou též síra a allicin, látka, která je zodpovědná za štiplavost cibule. Přítomné živiny mají významný pozitivní dopad na zdraví, snižují hladinu triglyceridů i cholesterolu, navíc cibule zvyšuje vstřebávání dalších minerálů z jiných potravin, například zinku a železa, posiluje obranyschopnost organismu.

Jak se vypořádat s cibulovým zápachem

Cibule má antibakteriální, protizánětlivé a anti-aging účinky, jenže její intenzivní chuť a aroma mnohé odpuzuje. Před použitím cibule se proto doporučuje cibuli namočit do studené vody, aby při krájení nebylo cibulové aroma tolik intenzivní. Dále je odpudivý páchnoucí dech, proto se doporučuje po konzumaci rozžvýkat kávové zrnko nebo petržel. Pomohou také lístky z čerstvé máty nebo rozkousání kůry z bio citronu. A jak se zbavit pachu z rukou nebo kuchyňského náčiní? První pomocí je obyčejná kuchyňská sůl, roztokem stačí omýt nádobí i ruce, případně se může sůl vsypat do dlaní a rozetřít, následně se ruce umyjí mýdlem.

Zdroj: https://www.britannica.com/plant/onion-plant, https://www.healthline.com/nutrition/onion-benefits, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9354029/, https://www.researchgate.net/publication/273360281_Effect_of_Onion_Extracts_on_Serum_Cholesterol_in_Borderline_Hypercholesterolemic_Participants, https://www.homemadesimple.com/kitchen/how-to-get-rid-of-onion-smell/