Toast With Avocado Salted Salmon

Druhá snídaně udrží mozek aktivní po celé dopoledne. Práce půjde od ruky a kila dolů

Ráno čapnout krabičku s jídlem a utíkat do práce. Taková scéna je typická pro lidi, kteří preferují druhou snídani. O víkendu se pro druh jídla, které se konzumuje před obědem, někdy dokonce namísto oběda, používá název brunch, což je pokrm podávaný mezi snídaní a obědem, který dostatečně zasytí. Zatímco v jídelní krabičce se většinou skrývá sendvič, případně se druhá snídaně odbyde cereální tyčinkou, odborníci radí změnit skladbu jídelníčku tak, aby se doplnil dostatek energie a potřebné živiny.

Pět jídel denně

Proč vlastně s sebou nosit do práce svačinu nebo druhou snídani? Pro zdraví a štíhlou linii se doporučuje jíst pět jídel denně přibližně vždy po třech hodinách, protože tělo se naučí řádu a rutina prospívá metabolismu, který následně nemá potřebu hromadit tuky. Pravidelná strava nadto vede k udržení mentální aktivity, které je v dopoledních hodinách potřeba pro práci. Nejsou proto vhodné pokrmy z bílé mouky ve formě sendvičů nebo namazaných chlebů s máslem. Jak tedy zahnat dopolední hlad?

Zdroj obrázku: Freepik

Hladina glukózy v rovnováze

Základem dopolední svačiny, případně brunche, je nasytit tělo, ale nezpůsobit mohutný výkyv hladiny glukózy. Namísto bílého chleba jsou vhodnější hnědé a celozrnné alternativy doplněné o tvaroh a čerstvou zeleninu. Může se jednat o ředkvičky, cherry rajčátka nebo okurky. Pro milovníky sladkého lze ozvláštnit tvaroh lžící přírodních ovesných vloček, borůvkami, jahodami nebo malinami. Tvaroh je ideální pro obsah bílkovin i z hlediska energetického příjmu, protože na 100 gramů výrobku připadá pouhých 90 kcal, k tomu zasytí na zbytek dopoledne.

Smoothie s chia nebo s arašídovým máslem

Pomyšlení na chleba s tvarohem neláká? Vhodnou alternativou pro druhou snídani jsou čerstvá smoothie z ovoce a zeleniny. Koktejl se však musí doplnit o nezbytnou vlákninu a tuky, aby byl také dostatečně sytý. Skvěle poslouží chia nebo lněná semínka, sezamová pasta tahini nebo arašídové máslo. Vhodnou kombinaci tvoří dvě porce čerstvého špenátu s třemi stonky řapíkatého celeru, které doplňují chia nebo lněná semínka a jedno jablko a jeden pomeranč. Stačí dolít vodou se syrovátkou nebo rostlinným mlékem a rozmixovat. Zeleninovo-ovocný mix se může dosladit lžičkou medu.

Zdroj: https://esquirescoffee.co.uk/news/7-reasons-brunch-best-meal/